13 Ağustos 2015 Perşembe

FRANZ LİSZT, ACILI PİYANİST

FRANZ Liszt, 1811 Avusturya-Macaristan Doborjan doğumlu piyanisttir. İlk müzik derslerini babasından aldı. Dokuz yaşında konser vermeye başladı. Çocukluk dönemi hastalıklarla geçti. On beş yaşında ciddi bir ruhi bunalım geçirdi. Tarikata girmeyi düşündü. 

On altı yaşında babası ölünce; piyano çalarak geçimini temin etmeye başladı. Bu arada piyano dersi verdiği bir öğrencisine âşık oldu. Ailesi kızı vermeyince, morali bozuldu ve kendini edebiyata verdi. Yirmi yaşlarında iken kızlara düşkünlüğü dikkat çekiyordu. Yirmi iki yaşında iken bir kontesle tanıştı ve onunla dört yıl beraber yaşadı. Bu beraberlikten üç çocuğu oldu.

Virtüöz bir piyanist olmuştu. Otuz üç yaşında, şöhretiyle başka kadınları etkileyince;
kontesle arası bozuldu. Öğrencilerinden biriyle kızını evlendirdi. Liszt kırk yedi yaşındayken, oğlu Danyel öldü. Bu zor dönemde bir oratoryo besteledi. Dert, yakasını bırakmadı. Liszt elli iki yaşındayken de kızını kaybetti. 

Üst üste gelen bu acılar karşısında artık bir keşiş hayatı sürmeye başladı. Elli dört yaşında rahip oldu, fakat ne rahiplik ne papazlık yapabildi. Piyano çalmaya devam ediyordu. Dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler verdi. Son Avrupa turnesi onu çok yordu. Franz Liszt 75 yaşında akciğer kanamasından Almanya'da öldü (1886)

1847' de İstanbul'da Osmanlı Padişahı Abdülmecid'e konser verdi. Budapeşte Müzik Okulu'nun kurucu başkanıdır