29 Ağustos 2015 Cumartesi

YOLDAN ÇIKMIŞ AKRABALAR

Güney Kore
KORELİ'LER kılı kırk yaran, özenli ve Konfüçyus'u benimsemiş insanlardır. Güneyli'ler, Kuzeyli'leri sert ve dayanıklı buldukları için; onlara karşı yumuşak bir izlenim verirler. Japonya'nın teslim olmasıyla, Kore'nin kuzeyi Ruslar'a, güneyi ise Amerika'ya verildi. Bu paylaşım yapılırken Koreliler'in görüşü alınmadı. İki taraf üç yıl savaştı, bir milyon kadar ölü ve kayıp verildi. Türkiye bu savaşa, Güneyliler'in tarafında savaşmak üzere asker gönderdi.

Kuzey Kore
Kore'nin milâttan önce üç bin yıllarına kadar uzanan, Çin'den ve Japonya'dan etkilenmiş sanatı vardır. Kuzey Kore'nin nüfusu 25 milyon civarındadır. Resmi olarak ateist bir devlettir. Halkın yüzde yetmiş kadarı ateisttir. Kalanların, geleneksel budizm, çandogyo dini, protestan hristiyanlık, şamanizm gibi inançları vardır. Kuzey Kore'de devlet halka: "Üzülün!" emri verince hep birden üzülüp ağlarlar, "Sevinin!" emri verince de hep birden gülüp neşelenirler. Kuzey Kore Devlet Başkanı, zaman zaman halkının gözünde yücelmek istediğinde, Amerika ile polemiğe girme veya tehditler savurma ihtiyacı hisseder.

Güney Kore'nin 50 milyonu geçen nüfusu vardır. Halkın hemen hemen yarısı budisttir. Diğer yarısı ise protestan-katolik hristiyandan oluşur. Diğer dinler ve çok az da konfüçyus vardır.

Güney Kore'nin kişi başına düşen geliri; Kuzey Kore'nin yaklaşık 18 katıdır diyebiliriz. Güneyliler daha zengin görünüyorlar.

Her iki taraf birbirini, "yoldan çıkmış akraba" olarak görmektedir..