16 Ağustos 2015 Pazar

YAPACAKLARI HAYATINA SIĞMADI (Vinci)

Leonardo Da Vinci
Leonardo Da Vinci
LEONARDO Da Vinci 1452 yılında İtalya Floransa'nın bir köyünde doğdu. Noterlik yapan baba ile bir köylü kadının gayrimeşru çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasının yanında büyüdü. Floransa'lı ressam Verrocchio'nun atölyesinde çalışmaya başladı. Ressamın çeşitli arkadaşlarıyla burada karşılaştı.

27 yaşına gelince, ustasının yanından ayrıldı, Milano'da Saray'a gitti. Sanatsever büyük devlet adamlarından destek aldı. Her işe el atan bir yapısı vardı. Başladığı eseri yarım bırakmak gibi bir huyu da vardı.

Vinci - Anna, Meryem
Çocuk ve Kuzu
Vinci - La Vierge aux Rochers

"Ressamın eseri, düşünce gücü seviyesinin çok üstünde olmalı" dedi. Sadece ressamlık değil, tıp, fizik gibi birçok farklı bilim dalına da heves gösterdi. Çeşitli projeler geliştirmeye çalıştı. Uçmayı düşündü, malesef girdiği büyük araştırmalar altında ezildi. Ölmeden evvel; "Yapacak çok işim vardı, bunları hayatıma sığdıramadığım için üzgünüm" demiştir. 67 yaşında öldü (1519) .  

Vinci - Müjde
Vinci'nin Tıbbi Çalışmaları
Alâka gösterdiği konular sayılamayacak kadar çoktur. Canlı anatomisi, felsefe, matematik, vinçler, palangaların çalışma ilkesi, su yapıları, inşaat makinaları, uçak, helikopter, zırhlı savaş aracı, batiskaf, astronomi dürbünü, yel değirmeniyle ilgili taslaklar, hidrolik, mekanik, balistik, askerlik, matbaacılık, akustik, metalürji, maden teknolojisi, bayındırlık çalışmaları, konutlarda konfor ve prefabrik evlerle ilgili tasarım ve çalışmaları oldu.

Leonarno'nun ressamlıktan başka ilgilendiği konuların çokluğunu gördüğümüzde; bu tasarımların gerçekleşebilmesi için yaşam müddetinin yetmemesi normaldir. Zira bu konulardan teki bile insanı yıllarca meşgul etmeye yetebilir.