2 Eylül 2015 Çarşamba

KATOLİK "EVRENSEL" DEMEK

KATOLİKLİK Yunanca'da "Katolikos"; "Bütünsellik ve Evrensellik" mânâsına gelir. 2. yy'da Hazreti İsa'nın Havarileri tarafından kuruldu. "Tanrı, kendisini insanlaştırdı, insanları kurtarmak için dünyaya geldi ve ete-kemiğe büründü. Hz. İsa, Tanrı'nın yeryüzündeki kelâmıdır" demişlerdir.

Ekmek ve şarap, Hz. İsa'nın etini ve kanını temsil eder. Havariler, Hz. İsa'nın ölüp-dirilişini herkese anlatmak için çevre vilâyetlere yayıldılar. Bu kutsal vazifelerinde kendilerine yardımcı olacak yaşlı insanlar tayin ettiler. Bunlar ilk papazlardı.

İlk reformist hareket 1517 yılında bir Alman Papazı olan Martin Luther'le başladı. Kilisenin insanların günahlarını bağışlamasına karşı çıktılar. İnancın şahsileşmesi, ayinlerin sadeleşmesi, insanların "Kitab-ı Mukaddes" i bizzat okumaları teklif edildi.
Matbaanın gelişmesiyle, bu metinleri okuma tekeli kiliseden çıktı.

Bebeğin Kutsanması (Vaftiz)
Lâikler, kilisenin sayıca fazla olan üyeleridir ve ruhban sınıfından sayılmazlar. Kilisenin etkili olduğu toplumsal düzenlerde küçümsenirler. Lâikler, 20. yy sonlarına doğru kiliseye yönelik hizmet ve görevlerinde daha itibar kazandılar.

Katoliklik'te birtakım tarikatlar da oluşmuştur. Fransisken, Dominiken ve Cizvit Tarikatları gibi. Bu tarikatlar; yoksulluk, dürüstlük ve itaat yollarını izlemişlerdir.

2. Vatikan Konsülü'nde bazı kolaylıklar sağlandı, hristiyan olmayanlarla ilişkiler üzerinde duruldu.