21 Eylül 2015 Pazartesi

PROF. GALİLEİ'YE DERS YASAĞI

GALİLEO Galilei, (1564 - 1642) İtalya-Pisa doğumlu. Matematik profesörüdür. Astronomi ve fizik konularıyla da ilgilendi. Gemicilere satmak amacıyla dürbün yaptı, fakat kâfi ilgi görmedi. O da dürbünle göğü incelemeye başladı. Dünyanın hareket halinde olduğunu ve kâinatın merkezinin dünya değil, güneş olduğunu tekrarlayarak Kopernik'in fikirlerini benimsedi. Zaman zaman kiliseyle ters düştü. (1600' da Bruno, Kopernik'e inandığı için yakılarak öldürülmüştü.)

Galileo'nun Dürbünü
Galileo, dinamiğin kurucusudur. Zaman belirlemede, sarkacın salınımlarının kullanılabileceğini öne sürdü, cisimlerin düşme kanunlarını buldu. Boşluğa atılan bir merminin parabolik bir yörünge çizdiğini keşfetti. Eylemsizlik ilkesini ve hızların birleşmesi kanununu açıkladı. Ses ve müziğin frekans (titreşim) ile bağlantılı olduğunu belirtti. Sıvılı termometre, hidrostatik terazi icad etti. 1612' ye doğru ilk mikroskobu bulduğu da sanılmaktadır.

Kendi yaptığı dürbünle göğü inceledi (1609). Ay, güneş, venüs, jupiter, satürn gibi gök cisimlerini ve hareketlerini incelemeye başladı. İncelemeleriyle Kopernik'i doğrulamış oluyordu. Kendisi Papalık'a şikâyet edildi. Ders vermesi yasaklandı.

Galileo 69 yaşındayken (1633) Engizisyon mahkemesince, fikirlerini değiştirmeye zorlandı ve Floransa-Arcetri'de mecburi ikâmete mahkûm edildi. Son yılları sıkıntı içinde geçti. 1634' de kızlarından birini kaybetti, iki yıl sonra kör oldu.

Galileo Galilei Engizisyon Mahkemesinde