30 Eylül 2015 Çarşamba

HİNDİSTAN ÇOK DİLLİ VE DİNLİ

İndira Gandhi
HİNDİSTAN'DA, on altı farklı dil ve on ayrı din vardır. Milâttan önce 15. yy'da Arî toplulukların getirdiği din "veda" dır. Veda: Tanrılar'ın bilge kişilere esinlediği sanskritçe yazılmış bilgilerdir. Arîler, Hindistan'ın İndus Uygarlığı'ndan (mö:2500-1500) sonra ikinci büyük tarihini açarlar. Bunlar Tacikistan'dan gelen Hint-Avrupa halkıdır. Dilleri sanskritçedir. Toplumsal hiyerarşileri vardır. Arîler, yarı göçebe çoban olarak kabile yaşamlarını İndus Havzası'na ve özellikle Pencab'a yayarlar.

Hinduizm'in temel kurallarına göre; evrenin düzenine (Dharma) saygı gerekir. Her varlığın ruhu, bir bedenden diğerine geçer ve bu geçiş her biçimde (hayvan şeklinde dahi) olabilir.


Mahatma Gandhi çömezleriyle ölüm döşeğinde
Yeniden doğuş, bir önceki yaşama bağlıdır. Bu "Dharma" ya saygıya bağlıdır. Kişide zenginleşme ve refah olabilir, fakat bunları elde etmeye çabalarken Dharma'ya saygıyı aşmamalıdır. Eğer dünya nimetlerine sırt çevirirsen; bir daha şu veya bu şekilde dünyaya gelmezsin.

Hindistan'da kutsallık çok çeşitli şekillere büründüğünden, tapınma yerlerinin sayısı çoktur. Çok Tanrı vardır. Bir nevi "çoktanrıcılık" gibidir. Şu temel üçleme vardır:
Brahma'nın tasviri
  1. Brahma (temel bir mutlak Yaratıcı)  
  2. Vişnu (koruyucu güneş Tanrı'sı)
  3. Şiva (yıkım, şiddet Tanrı'sı)
Bunların dışında Kama, Krişna adlı Tanrıları da vardır.

İbadetleri:
  • Duaların her gün okunması
  • Tapınak ziyaretleri
  • Tanrılar'a kurban törenleri
  • Meditasyon
  • Hac ziyaretleri
Toplu törenler, Brahmanlar'ın (Rahiplerin) katılımını gerektirir. Ceset, dışkılar, tırnak, saç pis kabul edilmiştir. Bunlara dokunulmaz. 

Saç-sakal kesmeyen Sihler
Hindistan'daki "kast" sistemine göre; Birtakım kirli, pis işlerle "aşağı varna" lar ilgilenir. "yukarı varna" lar ilgilenmezler.

Evin efendisi, karısıyla beraber Tanrı'ya tapmak, erkek çocuklar dünyaya getirmek ve aile fertlerinin mutluluğundan sorumludur. Hinduizm'de inancı yayma çabası yoktur. Hindistan'da yaşayan 
Sihler, kast sistemini kabul etmezler, ayrıca tek Tanrı'ya inanırlar.

Hindistan'da dinler: Hindu, Müslüman, Hristiyan, Sih, Budist, Caynacı ve diğerleri