13 Eylül 2015 Pazar

ZEMZEM AYAKTA İÇİLİR

ZEMZEM Mekke Şehrinde, Kâbe yakınında su kuyusu. 30 metre derinlikte bir yeraltı nehrinin tezahürüdür. Üç ayrı çatlak kaynaktan beslenir. Üç kaynağın su evsafı farklıdır. Zemzem, bu kaynakların birleştiği ortak sudur. İçme amaçlı kullanılır.

Zemzem kuyusunun ne zaman açıldığı kesinlikle bilinmiyor. Bazı tarihçiler, kuyudaki suyun, Arabistan'ın ilk yerlilerinden olan "Ad Kavmi" tarafından bulunduğunu öne sürerler. Din ile ilgili kaynaklar da bu suyun Hazreti İbrahim'in veya eşi Hacer ile oğlu İsmail tarafından bulunduğunu yazar. Suyun bulunduğu dönem; Hz. İbrahim dönemi ise, 4 bin yıl önceye, Ad kavmi (Hud Peygamber) dönemi ise, 5 bin yıl geriye gitmek gerekir.

Zemzem, Müslümanlıktan önceki çağlarda da kutsal bir nitelik taşıyordu. İslâmiyet, bu kutsallığı benimsedi ve sürdürdü. Bugün hacca giden her müslüman bu sudan içer, ülkesine de götürür; tanıdıklarına, ziyaretçilerine içirir. Zemzem, ayakta içilir. Müslümanlar ölürken ağızlarına zemzem damlatma geleneği vardır. Hac zamanı yüksek talepten dolayı kuyunun su seviyesi düşünce, kullanım kısıtlamasına gidildi. Küçük şişe ve bidonlara izin verilir.