18 Eylül 2015 Cuma

GOETHE İSLÂM'A HAYRANDI

JOHANN Wolfgang Won Goethe (1749 - 1832)  Alman yazardır. Francfort-sur-le-Main' de doğdu. 23 yaşında hukukçu oldu. Çeşitli aşklar yaşadı. Ancak 57 yaşında nikâhlandığı eşinden çok önceleri beş çocuğu oldu. Çocuklarından sadece biri yaşadı.

Goethe, bütün klâsik sanat türlerinde eserler verdi.  Roman, şiir, tiyatro, hâtıra yazdı, edebi gazetecilik yaptı, hâttâ bilimsel çalışmalarla bile ilgilendi. Usta bir yazardır. Devlet Bakanlığı, tiyatro ve kütüphane müdürlükleri yaptı. İtalya'da bulundu.

Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından biri ve öncü bir filozof olan Goethe, dehasıyla; Alman ve Avrupa Edebiyatı üzerinde derin bir etki bıraktı. "Faust" adlı eseri dünya klâsikleri arasındadır. Goethe bu eserini uzun yıllarda tamamladı. Eseri ölümünden sonra açıklandı. Eserde ruhunu önce şeytana satan, daha sonra doğru yolu bulan kişiden bahsedilir.

Goethe, İslâmiyet'le de yakînen ilgilendi. Kur'ânı Kerim'i, Almanca tercümesinden okudu  İslâm'a ve Kur'ân'a duyduğu hayranlığı ifade etti. 83 yaşında Weimar'da öldü.