26 Eylül 2015 Cumartesi

FREUD'UN HZ. MUSA YORUMU

SİGMUND Freud (1856 - 1939), Viyana'da doğdu, Yahudi asıllıdır. Önceleri meslek seçmede zorlandı. Son olarak tıpta karar kıldı. Fizyoloji laboratuarında, psikiyatri kliniğinde ve sonra da nörolog olarak çalıştı. Freud'u kesin olarak psikolojik konularla ilgilendirmeye iten Viyana'lı hekim ve düşünür Josef Breuer oldu.

Freud, psikanaliz ile ilgili çeşitli kitaplar yazdı. 1939 yılında yazdığı "Musa ve Monoteizm (Tektanrıcılık)" kitabında; Hazreti Musa'nın Mısırlı bir yönetici olduğunu, Yahudi halkına, Firavn 4. Amenofis'in tektanrıcı dinini tanıttığını ifade etmiştir. "Hz. Musa'nın öldürülmesinden sonra, ortaya çıkan suçluluk duygusu, Yahudileri sağlam bir şekilde tektanrıcılıkta birleştirdi" demiştir.

Freud ayrıca; "İlkel toplumlarda babalar, erkek çocuklar tarafından öldürülürdü. Bu da onlarda suçluluk duygusu geliştirdi. Aynı şey kendi başlarına gelmesin diye yaşam kuralları ve tabular oluşturdular" diye yazmıştır.

Sigmund Freud Avusturya Yahudisi olup, dört kızkardeşi Alman Nasyonal Sosyalizm'i tarafından toplama kampına gönderilmiştir.