24 Eylül 2015 Perşembe

GANDHİ İLE BURUK BAĞIMSIZLIK

MOHANDAS Karamçand Gandhi, Mahatma (Yüce ruhlu) diye de anılır. (Gandhi; bakkal demektir). Hindistan'ın milli ve dini lideri; vatansever düşünürdür. 1869' da Porbandar'da doğdu. Varlıklı ve kültürlü bir ailenin oğluydu. Ahmedâbâd Üniversitesi'nde okudu. İngiltere-Londra'da hukuk eğitimi almış, Londra barosuna kayıtlı avukattır. Bombay'da avukatlık yaptı.

İngiliz sömürgesi Güney Afrika'da çalışan sözleşmeli Hintliler'in haklarını savunmak için oraya giderken; trenden indirilmesini hazmedemedi ve bu tutuma isyan etti.
Protestoları böylece başladı.

1893' den 1914' e kadar Güney Afrika'da kaldı ve burada yaşayan 150 bin kadar Hintli'nin haklarını savunmaya çalıştı. İki gazete kurdu. Transvaal'da Asyalılar aleyhine konulmuş kanunlarla savaştı. Hindistan'a döndü. 1. Dünya Savaşı'nda İngilizler'e dürüst davranarak, İngiliz ordusu için Hintliler'den teşekkül eden gezici sağlık birliği kurdu. Ancak Amritsar'da geçen (1919) kanlı olaylardan sonra kesin olarak İngilizler'e cephe aldı. Tutuklandı, hapse girdi. Bütün Hindistan halkını maddi-manevi kalkınmaya, İngilizler'le hiçbir konuda işbirliği yapmamaya çağırdı. 2. Dünya Savaşı'nda ise; Hindistan'a bağımsızlık verilmesi şartıyla savaşa katılacağını ifade etti. 1947' de Hindistan'a bağımsızlığını kazandırdı.

Gandhi'nın annesi, Müslüman'a sempatiyle bakan bir Hindu idi. Oğlunu da böyle yetiştirmişti. Gandhi asla istememesine rağmen, Muhammed Cinnah, kurduğu partiyle Müslümanlar'ı böldü. 12 milyon insanı yerinden yurdundan eden göç hareketi başladı. Gandhi, Kur'anı Kerim'den âyetler, Mukaddes Kitap'tan bölümler okuduysa da Hindistan'ın bölünmesini engelleyemedi. Göç esnasında olan çatışmalarda 1-2 milyon insan öldü. İngiliz Genel Valisi 15 ağustos 1947' de bölünmeyi ilân etti. Gandhi, İngilizler'in ülkeyi bölme çabalarından ve meydana gelen ağır çatışmalardan dolayı, son aylarını üzüntü içinde geçirdi.

Gandhi 1948' de Hindistan'ın bölünmesinden onu sorumlu tutan Natruham Godse adlı fanatik Hindu-Brahman tarafından Yeni Delhi'de 79 yaşında öldürüldü.

Hayatı boyunca; İngiltere'ye karşı şiddet kullanmadan yürüttüğü mücadelede, sömürgeciliğe ve ırkçılığa karşı çıktı, dokunulmazlara yönelik ayrımcılığın bitmesi için savaştı. Sembol bir halk lideri oldu. 
Gandhi, Hindistan'a bağımsızlık kazandırmaya çabalarken; ülkesinin vahim bir şekilde bölüneceğini düşünmüş müydü? Yoksa; elinde olmadan herşeyin bir bedeli olduğu gerçeğiyle yüzleşmiş miydi?