6 Eylül 2015 Pazar

KARAGÖZ-HACİVAT ANİMASYONU

KARAGÖZ - Hacivat oyununun kökeni tam olarak bilinmiyor. Hindistan'dan Batı'ya göç eden Çingeneler yoluyla veya İspanya ve Portekiz'den göç eden Yahudiler tarafından getirildiği zannedilir. Bir başka ihtimâl de Yavuz Sultan Selim'in Mısır'ı fethinden sonra, Mısır'dan getirildiği yönündedir.

Karagöz'le ilgili belgelere dayalı bilgiler 16. yy'a kadar iner. Karagöz'ün kökenini daha geriye yani 14. yy'a kadar götürenler de vardır. Buna göre; Orhan Gazi'nin Bursa'da yaptırdığı camide Karagöz ile Hacivat işçi olarak çalışmaktadır. Çalışma esnasında Karagöz ile Hacivat birbirlerine takılmakta ve eğlenceli konuşmalar yapmaktadırlar. Bu muzip konuşmaları dinleyen diğer işçiler ise işi-gücü bırakıp onları dinlerler. Orhan Gazi bu durumu öğrenince; cami inşaatının aksamasına sebebiyet verdikleri için ikisini de idam ettirir. Daha sonra idam kararından pişmanlık duyan Sultan, Karagöz'le Hacivat'ın nükteli konuşmalarını bilen Şeyh Küşteri'den bu konuşmaları kendisine nakletmesini ister. Şeyh Küşteri, ayağındaki papuçlara onların tasvirlerini çizerek animasyon yapar.

Karagöz ve Hacivat oyununda figüran tipler de oldukça çoktur. Belli başlı olanları: Kemençeci Lâz, Zenne, Arnavut, Arap, Kürt, Beberuhi, Çengi, Baba Himmet, Tulumbacı, Zenne Nigâr, Dansöz, Çelebi, İbiş, Tiryaki, Zenci, Acem, Tuzsuz Deli Bekir' dir.