4 Eylül 2015 Cuma

MARİFETLİ BALSEVER PORSUK

Balsever Porsuk
BAL Porsuğu, sansargiller familyasından et yiyen bir hayvandır. Afrika'nın tropik bölgelerinde, Batı Asya'da ve Kuzey Hindistan'da yaşar. Esmer-siyah renktedir. Kafa üstünden başlayarak kuyruküstü dahil tüm sırtı beyaz kıllarla kaplıdır. Normal porsuğa benzer, fakat ondan daha iridir. Balı çok sever, ama böcekleri, yılanları, küçük memeli hayvanları da yer.

Bal porsuğu, arıların balını çalarken, başta yüzü-gözü-ağzı-burnu olmak üzere yüzlerce kez her yerinden sokulur, fakat hiç etkilenmez ve işine kararlılıkla devam eder. Engerek veya kobra yılanlarını da ustalıkla avlayarak öldürür ve iki eliyle tutarak adetâ "dürüm kebabı" gibi yemeye başlar. 

Yılan avı esnasında bazan yılan tarafından sokularak zehirlenir. Zehir aldığını hisseden bal porsuğu, av işini bırakır ve daha fazla dolaşmadan bir ağaç dibinde kıvrılarak uykuya dalar. İki saatlik bir dinlenmeden sonra ayağa kalkar ve hayatına kaldığı yerden devam eder. Bal porsuğunun zehire olan bu mucizevi bağışıklığı, korkunç avlarıyla bile rahat mücadele etmesini sağlar.