16 Eylül 2015 Çarşamba

UZAY-MADDE-ENERJİ

MADDE, çevresindeki uzayı eğip bükmektedir. Uzay, içinde bulunan maddenin varlığına duyarsız değildir. Maddenin kütlesi (ağırlığı) büyüdükçe; uzayı daha fazla eğip-büker. Dünya, aydan daha ağır olduğu için, uzayı bükme kabiliyeti ve kütle çekim kuvveti de aydan daha fazladırJupiter gezegeninin kütlesi çok büyük (dünyanın 318 katı) olduğu için oluşturduğu çekim gücüyle dünyaya ulaşabilecek birçok göktaşını üzerine çekmektedir.

Enerji değişimi = Kütle değişimi x Işık hızının karesi (9 x 1016) formülüne göre; kütledeki küçük değişimler, çok büyük enerji değişimlerine sebep olur.

İki atomun çekirdeği uygun şartlarda bir araya gelince; toplam kütle, meselâ; 1 + 1 = 2  olmaz. Mutlaka 2' den az olur (1,99996 gibi). Aradaki fark 1/5000 kadar az olsa da, bu fark (9 x 1016) sayısıyla çarpıldığında, çok büyük enerji değeri ortaya çıkar. Füzyon denilen bu olayda; düşük kütleli hidrojen atomlarının birleşerek, daha ağır kütleli atomlara (örn; helyuma) dönüşme sürecinde kütle hatası (kütle değişimi) denilen bir enerji açığa çıkar. Bu enerji ısı ve ışık yoluyla dış ortama dağılır. Tıpkı güneşte olduğu gibi. Açığa çıkan enerji;  watt-saniye (jul) veya kilowatt-saat (3,6 x 106 jul) olarak belirtilebilir.