9 Ekim 2015 Cuma

AVRUPA BİRLİĞİ DENİLİNCE

Brüksel
AVRUPA Birliği, 1951 yılında Paris Anlaşması'yla "Kömür-Çelik Topluluğu" (ECSC) olarak kuruldu. Kurucu üyeleri: Almanya, Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda olmak üzere 6 devlettir.

Aynı topluluğun, 1957' de Roma Anlaşması'yla adı "Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET)" (Ortak Pazar) olarak değişti. Topluluğa daha sonra katılımlar oldu. Bunlar; 1973' de Danimarka, İrlanda, İngiltere, 1981' de Yunanistan, 1986' da İspanya, Portekiz devletleridir.

Avrupa Ekonomik Topluluğu, 1992' de Maastricht Anlaşması'yla "Avrupa Birliği (AB)" adını aldı. Üye devletlerin ekonomi, para ve yargıya ilişkin kuruluşlarını birleştirmeyi ve
aynı zamanda ortak güvenlik ve yabancılar politikasını hayata geçirmeyi amaçlar. Avrupa Birliği, uygun gördüğü yeni üyeleri bünyesine katmaya devam etmektedir. 2013 yılı itibariyle üye devlet sayısı 28 olmuştur. Avrupa Birliği'nin yönetim merkezi Brüksel'dedir.

Lüksemburg
Strazburg
Avrupa Birliği'nin iki mahkemesi de Lüksemburg' dadır. Bunlar; "İlk Derece Mahkemesi" ve "Adalet Divanı" dır. İlk Derece Mahkemesi, Adalet Divanı'nın işlerini hafifletme amacıyla; toplulukta çalışan bireylerin ve şirketlerin davalarına bakmak için kuruldu (1986). Adalet Divanı ise, üye ülkelerin birlik içindeki hukuka uygunluğunu denetler. Ayrıca İlk derece Mahkemesi'nden temyiz yoluyla gelen davalara da bakar. (Not: Adalet Divanı; Birleşmiş Milletler'e bağlı çalışan "Lahey Uluslararası Adalet Divanı" değildir.)

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Avrupa Birliği'ne
bağlı değildir. Merkezi Strazburg'ta olan mahkeme, Türkiye'nin de üye olduğu "Avrupa Konseyi" ne bağlıdır.

Türkiye, Avrupa Birliği'ne (adı Avrupa Ekonomik Topluluğu iken) 1959 yılında tam üyelik müracaatı yaptı. Tam üyelik müzakereleri hâlen devam etmektedir (!) ...