3 Ekim 2015 Cumartesi

II. MAHMUD İLE YENİLİK VE ÇÖKÜŞ

II. Mahmud - Topkapı Sarayı
II. Mahmud yaş 12
OSMANLI Padişahı II. Mahmud (1784 - 1839) İstanbul'da doğdu. I. Abdülhamid'in oğludur. Batı'yı örnek almada, amcası III. Selim'den etkilendi. Padişahlık yaptığı dönem 1808-1839 arasıdır.

Batı'yı örnek alan yenilikler yapmaya çalıştı, fakat özellikle İngiltere ve Rusya'ya verdiği ödünlerle Osmanlı'nın çöküşüne zemin hazırladı. 1812 Bükreş, 1826 Akkerman, 1829 Edirne, 1833 Hünkâr İskelesi anlaşmasıyla Rusya'ya ödünler verdi. 1838 Baltalimanı Anlaşmasıyla da İngilizler'e
büyük ticari ayrıcalıklar tanıdı.

Her konuda devlete sorun çıkaran ve sık sık ayaklanmalarıyla gündeme gelen Yeniçeri Ocağı'nı ve Bektaşiliği kaldırdı (1826). Padişah'a bağlı 12 bin kişilik, "Asakir-i Mansure-i Muhammediyye" adlı ordu kurdu.

II. Mahmud - Topkapı Sarayı
(Berteaux Tablosu)
II. Mahmud'un elmaslı,
incili askısı - Topkapı Sry.
Avrupa tipi hükümet düzenini benimseyerek başvekillik, dahiliye, hariciye, maliye, evkaf nezareti, posta kurumu gibi teşkilâtlar II. Mahmud'un emriyle kuruldu. Dış ticareti artırmak için özel teşebbüsü destekledi. İlk öğrenimin mecburi ve parasız olduğunu ilân etti. Her seviyede okullar açarak eğitimi destekledi. Takvim-i Vekayi adlı ilk resmi gazeteyi çıkardı. Tıbbiye ve Harbiye Okullarını açtı.

Yeniçeri isyanıyla yıkılan Selimiye kışlasını yeniden yaptırdı, Rami kışlasını yeniledi ve büyülttü, ayrıca Davutpaşa Kışlasını yaptırdı. 55 yaşında İstanbul'da vefat etti.