31 Ekim 2015 Cumartesi

VENÜS KAVRULUYOR (video)

RUSLAR 2005 yılında venüs gezegenine Soyuz Vnr-14' ü gönderdi. 420 bin kilometre uzaktan çekilen fotoğraflardan venüs hakkında bazı fikirler edinildi.

Venüs sülfrik asit bulutlarıyla kaplı, yüzey ısısı 482 derece katı bir gezegen (içi magma). Güneşe daha yakın olan Merkür'den daha sıcak gibi görünmektedir. Atmosferi karbondioksit gazı olduğu için gezegen yüzeyi sera etkisine maruz kalıyor. Suyu uçmuş olmasaydı, su bulutları oluşur ve aşırı yüzey ısısı engellenirdi. Venüs dünyaya kardeş gezegen gibi görünmesine rağmen farklı bir yol izledi.

Venüsün bir günü 240 saatdir. Yani kendi ekseni etrafında dönüş hızı düşüktür. Böyle olunca manyetik alanı da düşük kalmakta ve güneş fırtınalarını, radyasyonu, kozmik
ışınları engelleyememektedir. Venüste çok sayıda volkan, karbondioksit ve kükürtdioksit yaymış. Su buharıyla birleşince sülfrik asit bulutları oluşuyor. Bu bulutlar da şimşek ve yıldırım meydana getiriyor. Özetle; insan yaşamına hiç de uygun görünmüyor.

Aşağıdaki video, manyetik alanı olmayan venüs gezegeninin güneş fırtınalarına nasıl maruz kalıp kavrulduğunu göstermektedir. (kaynak: nasa)