7 Ekim 2015 Çarşamba

JAPONLAR'IN KORE FABRİKASI

KORE, bir ara yani; 1910' dan 1945' e kadar (35 yıl)  Japonya'nın egemenliğinde kaldı. Kore'de yaşayan 700 bin Japon, ülke yaşamını tamamen kontrol ediyordu. Japonlar'a göre; Kore'nin zenginleşmesi için güneyin pirinç ve madenlerinin, kuzeyin ise enerji kaynaklarının harekete geçirilmesi gerekiyordu.

Japonlar Kore'ye bütün modern teknikleri soktular. Yüksek verimli tarım, ağır ve hafif sanayi, ulaşım ve haberleşme araçları (karayolları, demiryolları, telgraf vs). Japonlar Kore'yi, gıda ve ham-yarı mamul sanayi ürünleri üreten dev bir fabrika haline getirdiler.

Japonlar, planlamalar yaparak Kore şehirlerini ve limanlarını modernleştirerek biçimlendirdiler. Sürekli şehirleşen nüfus 35 yılda, 14 milyondan 25 milyona çıktı. Japonlar, disiplinleriyle Kore'yi istedikleri şekle soktular.

Bölünmeden sonra sınırda bekleyen Güney Koreli
Bilindiği üzere; 2. Dünya Savaşı sonunda Japonlar'ın yenilmesiyle Kore, güney-kuzey olmak üzere Amerika ve Rusya arasında paylaşıldı. 

Bugün, Koreliler Japonlar'a: "Medeniyeti, bizden öğrendiniz" diyorlarmış. Japonlar da: "Sizler geri idiniz, her tür yenilik ve teknolojik gelişimi de siz bizden öğrendiniz" diye karşılık verirlermiş.