14 Ekim 2015 Çarşamba

MİLLİ HİSLERİ UYANDIRAN ŞAİR

M. Akif, Baytar
 Mektebi'nde
MEHMED Âkif Ersoy (1873 - 1936) İstanbul-Fatih'te doğdu. İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. Fakir İslâm muhitinde yetişmesi, kişiliğini belirledi. Kur'anı Kerim'i ilk babasından öğrendi. Fatih Camii imamı Arap Hoca ile Kur'anı ezberlemeye çalıştı. Rüşdiye'den sonra Mülkiye İdadisi'ne yazıldı. Babasının vefatı ve Fatih-Sarıgüzel'deki evlerinin yanması üzerine yatılı olarak Halkalı Baytar Okulu'na gitti.

Almanya, İslâm dünyasını kendine çekmek istiyordu. Mehmed Akif, Teşkilât-ı Mahsusa tarafından önce Berlin'e sonra Arabistan ve Lübnan'a gönderildi.

Mehmed Akif, Milli Mücadele'nin İslâm Milletleri'nin kurtuluşuna hizmet edeceğine inandı. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin yüzünü Batı'ya çevirmesi onda tam bir hâyâl kırıklığı yarattı. O'na göre; Müslüman ülkeler'deki geriliğin sebebi İslâm'dan değil, bozulan şeklinden geliyordu. Kur'an ve Sünnet'e dönmek kâfi idi, Batı'nın rehberliğine lüzum yoktu. 1920' de Burdur Milletvekili oldu.

Şiir, Mehmed Âkif için "tebliğ" dir. İstiklâl Marşı, Çanakkale Şehitlerine gibi milli hisleri canlandıran, coşkulu şiirlerinin yanısıra, ahlâki dersler veren şiirler de yazdı. Şiirlerini "Safahat" genel başlığı altında yedi ciltte topladı. 63 yaşında İstanbul'da vefat etti.