28 Ekim 2015 Çarşamba

ŞİMŞEKLİ HAVAYA DİKKAT

YAĞMURLU şimşekli havada golf oynayan 48 yaşındaki kişi yıldırıma yakalanır. Kalbi ve solunumu durur. Yanındaki iki arkadaşının yardımıyla masaj yapılarak hastaneye yetiştirilir. Felç olmuştur, vücut fonksiyonları işlevini kaybeder.

Fizik tedavi programlarıyla, ilerleyen aylarda bazı fonksiyonları yavaş yavaş gelmeye başlar. Ancak bir sene sonra tüm fonksiyonları geri gelse dahi; hiç bir zaman yıldırım öncesi sağlıklı hâli gibi olamaz.

Şimdi sık sık ellerinin ağrıdığını, bir çayı üzerine dökmeden içmeye çalışmanın dahi kendisini yorduğunu, basit bir işi yaparken çok enerji kaybettiğini söylüyor. Sıkça yapılan rutin hareketleri seri olarak yapamıyor. 

Felâketi bizzat yaşamış kişi olarak çevresine şu tavsiyede bulunuyor: "Şimşekli havada açık yerde dolaşmayın, 'bana bir şey olmaz' demeyin ve mutlaka kapalı yere girin" diyor.

Yıldırımlar canlıya zararlı etkilerine rağmen, hiçbir zaman gerçekleşmeyecek kimyasalları da üretirler. Örneğin azotu. Azot, soluduğumuz havanın yüzde 78 ini oluşturduğu gibi, tüm canlıların dokularında da bulunan bir maddedir. Yani; şimşek ve yıldırımlar hayatın temel etkenlerindendir.