18 Ekim 2015 Pazar

DÜNYADA ISINMA-SOĞUMA (video)

DÜNYADA binlerce yıldır ısınma-soğuma peryotları olmuştur. Dünyada sanayileşmenin ısınmaya yönelik ilâve katkısı artınca, ısınmanın uzun süreli olacağı anlaşılıyor. Isınma, buzulların erimesiyle kendini gösterir. Işığı yansıtan buzlu alanlar açılınca, yerini koyu renkli alanlara terkeder ve açılan yerler ısı emmeye başlar. Bu durum dünyanın genel ısısında artışa sebep olur.

Dünyanın uzaydaki dönüş hareketleri de binlerce yıllık peryotlar halinde ısınma-soğuma evreleri oluşturur. Dünya on bin yılda bir 'kafasını' aşağı-yukarı sallar. Yirmi bin yılda bir topaç gibi 'yalpalama' hareketi yapar. Kırk bin yılda bir güneşin çevresini daha uzaktan dolanır. Uzun peryotlar halinde dünyanın aldığı farklı konumlar, güneşten alınan ışık enerjisinin azalmasına veya çoğalmasına sebep olur. Bu da dünyanın ısınmasına ya da soğumasına yol açar.

Dünyanın ortalama sıcaklığı uzun yıllardan beri 15,5 santigrat derece iken bugün, 16,5 santigrat dereceye ulaştığı açıklandı. Isınma dönemine girdiğimiz netleşmiş gibi görünmektedir.

Aşağıdaki video, dünyanın 1880 - 2011 yılları arasında yıl yıl ısınma durumlarını göstermektedir. 1980' den sonra, ısınmadaki hızlanma dikkat çekicidir. (kaynak: nasa)