29 Ekim 2015 Perşembe

ASTEROİDİ UZAYDA İTMEK

50 bin yıl önce Arizona' ya düşen 30 m çaplı
 asteroidin açtığı krater. (Derinlik 180 m, çap 1.4 km)
DÜNYAYA çarpma ihtimâli olan bir asteroidi, önceden haber alıp aşağıdan gönderilen kumandalı bir roketle, henüz dünya atmosferine girmeden uzayda iken iterek yörüngesini değiştirmek veya büyük güneş panelleriyle güneş ışığını asteroid üzerine odaklayarak, yoğun ışık enerjisiyle ona farklı yön vermek. Bu konuda araştırma ve çalışmalar halen devam etmektedir. Uzayda iken parçalanması çözüm getirmiyor. Çünkü irili ufaklı parçalar dünyaya düşmeye devam ediyor. Hepsi tamamiyle ufalmayıp, aralarında zarar verecek büyük parçalar kalabiliyor.

1908 yılında Rusya'nın yerleşimsiz bir bölgesine 60 metre çapında bir asteroid düştü. Bu çapta bir göktaşı büyük bir şehri yok edebilir. 1 kilometre çaplı olanlar ise dünya hayatını
büyük ölçüde bitirebilir. Venüs gezegenine çarpan bir göktaşı 70 kilometrelik bir krater açar. Muhtemelen göktaşının çapı 1.5 kilometre kadardı. Darbe öylesine şiddetliydi ki; açılan delikten venüsün lâvları dışarı aktı.

65 milyon yıl kadar önce de Meksika civarına düşen asteroid dünya iklimini değiştirdi. İri yapılı hayvanlar, dinozorlar ve diğer birçok canlı yok oldular. Timsah, yengeç gibi hayvanlar kaldı.

Asteroidler çoğunlukla Mars ile Jupiter gezegenleri arasında ve güneşin yörüngesinde dolaşan asteroid kuşağında bulunurlar. Dünyaya yılda 10 bin ton kadar dağılmış asteroid taş ve kumları yağmaktadır. Düşen taşlar atmosfer tarafından parçalara ayrıldıkları için dünyada bulunup ölçülen taşların ağırlığı 10 kiloyu geçmez. Nadiren de olsa yere ulaşan büyük meteoritler de oldu. Meselâ; 1920'de Güneybatı Afrika'da bulunan 70 ton, 1969' da Meksika'da bulunan ise 3 ton ağırlığındaydı.

Yarı demir yarı taş olanı
Asteroidler ihtiva ettikleri metal ve silikat oranına göre üç büyük gruba ayrılabilir:
a) Çok yoğun olan yüzde 90 demirden oluşmuş olanlar. Kalan kısmı nikel, grafit, silikattır.
b) Taş meteoritler içinde ancak yüzde 20 kadar demir, nikel metali bulunur. Kalan kısmı ise karbon, silikat ve çok sayıda farklı kimysal madde içerir. Dünyaya uzaydan organik madde taşıyanlar da bu tip meteoritlerdir..
c) Bu grup ise yarı demir yarı taş olanlardır.