8 Ekim 2015 Perşembe

PROF. KEPLER'İN ZOR DÖNEMİ

JOHANNES Kepler (1571 - 1630). Alman astronomudur. Ailesi Protestandı. Babası paralı asker olarak bir seferde kayboldu. Kepler'in yaşadığı dönem işkenceler ve din savaşlarıyla geçmiştir. O devirde özellikle kadınlar sık sık büyücülük-cadılıkla suçlanır ve mâhkum edildikleri takdirde diri olarak yakılırlardı (Bkz: Cadı Tokmağı Kâbusu). Kepler'in annesi de böyle bir âkibetten oğlunun müdahalesiyle kurtulmuştu (1612).

Kepler, garsonluk, tarım işçiliği yaptı. 12 yaşına gelince bir din okulunda öğretim gördü, daha sonra Tübingen Üniversitesi'ne girerek matematik ve astronomi okudu. Graz'daki Protestan okuluna matematik profesörü olarak girdi. Astronomi ve optik hakkında eserler verdi, pratik logaritma cetveli düzenledi.

Kepler Yasaları:
  1. Yasa: "Gezegenlerin yörüngeleri, odaklarından birinde güneşin bulunduğu elipslerdir."
  2. Yasa: "Bir gezegeni güneşe bağlayan doğru parçası, eşit alanları eşit zamanda tarar." Buna göre; gezegen güneşe daha yakın olduğu zaman, ondan uzak olduğu zamana göre daha hızlı bir hareketle dolanır.
  3. Yasa: "Gezegenlerin dolanım sürelerinin kareleri, güneşten ortalama uzaklıklarının küpleriyle orantılıdır"  Formül olarak gösterimi:  a3  /  p=  1  olur. Bu formülde (a) ; gezegenin güneşe ortalama uzaklığını, (p) ise; yıl olarak dolanım zamanını ifade eder. Meselâ dünya-güneş arası mesafeyi 1 olarak kabul edelim. Dolanım zamanı da 1 yıl olduğuna göre;  13 / 12 =  1 olacaktır. Mars gezegeni için bu formülü uygularsak: (1,524)3  /  (1,881)2  =  1,0004  (yaklaşık 1 olur). Güneşin çevresinde dolanan diğer gezegenlere de aynı formül uygulanırsa, netice hep yaklaşık 1 çıkar. (Dünya-güneş arası mesafe 1 kabul edildiğinde, diğer gezegenlerin güneşe olan mesafeleri de 1' in katları şeklinde hesaplanır.)
Johannes Kepler, astroloji ile de ilgilenmiş, hattâ bununla ilgili iki kitap da yazmış, fakat bu ilginin, "içi boş bir eğlenceden ibaret" olduğunu söylemiştir.