24 Ekim 2015 Cumartesi

VOLKANİK ADA İZLANDA

Hekla Yanardağı
İZLANDA çok büyük bir lav yığılmasından meydana gelmiştir. Daha yeni olaylar özellikle adanın güneyinde volkan konilerinin oluşmasına yol açmıştır. En ünlüsü 1480 metre yüksekliğindeki Hekla yanardağıdır ve sürekli etkindir. Bazı koniler buzlarla örtülüdür. Ada düzenli biçimde depremler ve volkanik faaliyetlerle sarsılır. İzlanda hâlâ oluşum içindedir.

Doğu kıyısında balıkçı köyü
1783 yılı haziranında adada büyük bir patlama oldu, kül ve gazlar her yere yayıldı, hava karardı, ürün alınamadı, binlerce insan öldü. 1821'de 1,5 yıl süren fışkırma oldu. Günümüze yakın  20 mart 2010 yılında da aynı şekilde yoğun kül, yanardağ ağzından püskürerek, dünyada hava yolları ulaşımını büyük ölçüde aksattı. Seyrek depremler bir bölgede sıklaştı ve o bölgeden yanardağ patladı.

Adanın buzdağlı güney ucu
Yapılan ölçümlere göre; her yıl 2,5 santimetre daha açılan çatlakla bölünme yoluna girmiş görünen İzlanda, bugün yaklaşık 324 Bin nüfusuyla bir ada devletidir. Halkı protestan Hristiyandır, çok az Katolik vardır. Viking ve Kelt kökenlidirler. Resmi dilleri İzlandacadır. Tarım, hayvancılık ve balıkçılıkla geçinirler. Biraz da sanayisi vardır. Ülke topraklarının ancak yüzde 10' u tarım yapmaya müsaittir. Jeotermal kaynaklarını şehirlerini ısıtmada kullanırlar.