20 Aralık 2015 Pazar

BEŞİKTAŞ BEREKET JİMNASTİK KULÜBÜ

BEŞİKTAŞ Jimnastik Kulübü (B.J.K.), Türk spor kulübü olarak 1903 yılında İstanbul'un Beşiktaş semtinde Medine Muhafızı ve Şeyh-ül Harem Osman Paşa'nın konağında "Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü" adı altında özel bir kulüp olarak kuruldu.

Kurucuları arasında Osman Paşa'nın oğullarından Mehmet Şamil Bey, Hüseyin Bereket, Ahmed Fetgeri Aşeni (ilk güreş federasyonu başkanı) ile kardeşi Mehmed Fetgeri, Nazım Nazif, Cemil, Haydar, Tayyareci Fethi ve Şevki Bey' ler bulunuyordu.

Kısa bir zaman sonra kulübün adı, "Osmanlı Beşiktaş Terbiye-i Bedeniye Mektebi" olarak değiştirildi. Osmanlı Padişahı Sultan ikinci Abdülhamid, kulübün faaliyetine özel bir fermanla izin verdi.

İkinci Meşrutiyet'in ilânından sonra "Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü" adıyla resmi bir kulüp hüviyetini aldı (21 ocak 1911). Kurucuları: Emiroğlu Şükrü Paşa (Viyana sabık ataşemiliteri), Hacı Ahmed Paşa (Enver Paşa'nın babası), Muhiddin Bey (Kahire sabık sefiri), Şeref Bey (İstablıamire müdürü), Şerafeddin Bey (İzmir'e ilk giren Türk süvari birliğinin kumandanı), Mazhar Kazancı (jimnastik muallimi), Fuat Balkan (sabık Kocaeli ve Edirne Mebusu), Ahmed Fetgeri Aşeni, Ali Bey (jimnastik muallimi), Sâni, Seyfi, Refik, İsmail, Şevket, Cenâni, Boksör Kemal, Hayri ve tüccar Ali Bey.

Önceleri barfiks, aletli ve aletsiz jimnastik, güreş, boks ve eskrim sporlarıyla uğraşan kulüp daha sonra futbol dalında da faaliyet göstermeye başladı.

Forması önceleri kırmızı-beyaz renkteydi. 1912 Balkan mağlûbiyeti sebebiyle yas ve keder alâmeti olarak renkler siyah-beyaza çevrildi.

Futbol faaliyeti, Şeref Bey'in başında bulunduğu "Valideçeşmesi" takımının 1912 yılında Beşiktaş kulübüne katılmasıyla başladı. Birinci, ikinci, üçüncü takımların kurulmasına rağmen siyah-beyaz formalı takım, ancak 1919 yılından itibaren liglere katılabildi. O yıl "Türk İdman Birliği" ligine giren Beşiktaş Hilâl, Vefa, Beykoz, Dârüşşafaka, Üsküdar, Beylerbeyi, Türkgücü, Fatih, Kumkapı, Nişantaşı, Haliçfener ve Bakırköy kulüplerinin katıldığı bu ligde iki defa şampiyonluk kazandı. 1924 yılından itibaren de İstanbul liginde yer almaya başladı.

Katıldığı müsabakalarda çok sayıda birincilik ve şampiyonluklar kazanan Beşiktaş, Türk sporunun büyük kulüplerinden biri oldu.