24 Aralık 2015 Perşembe

MOĞOL İSTİLÂSI ABBASİLERİ BİTİRDİ

Ebulabbas'a biat töreni
Abbasi altını (ön yüz)
EMEVİLER iktidardan düştükten sonra, Abbasiler yaklaşık beş yüz yıl ( 750-1258) Arap-İslâm İmparatorluğu'nu yönettiler.

Hazreti Muhammed zamanında, Kureyş'e mensup iki kabileden Ümeyyeoğulları" ve "Haşimoğulları" arası rekabet bitmemişti. Abbasiler, Haşimoğulları tarafındandı. Son Emevi Halifesi 2. Mervan'ın 750 yılında öldürülmesini takiben diğer Emevi mensupları da bütün Suriye'de takip edilerek öldürülmüşlerdi.

Abbasi altını (arka yüz)

Emevi halifesi Hişam ölünce (743), Emevi iktidarı taht kavgalarıyla sarsıldı. İranlı Ebu Müslim El Horasani, Emevilere hoşnutsuzluğun arttığı Horasan'a gönderildi, orada çok iyi bir örgütlenme yaptı. Yapılan siyasi propagandalarda Abbasiler, Emeviler için: "Peygamberin soyundan olmayan kâfirler" sloganını öne çıkardılar. 

Abbasi katliamından kurtulan Halife Hişam'ın torunu "Abdurrahman", gittiği İspanya'da (İberya) "Endülüs Emevi" devletini kurarak Emevi hanedanlığının bir kolu olmayı sürdürdü.

Halife Mustansır'ın yaptırdığı medrese (1233)
Abbasiler, devletin ağırlık merkezini Suriye'den Irak tarafına kaydırdılar. Arap dışı unsurları da devlet ve ordu yönetimine soktular. İlk Abbasi Halifesi Ebulabbas (750-754) ve Harun Reşid (786-809) dönemlerinde Başşehir Bağdat saraylarla donatıldı, refah çok arttı. 1258 yılına kadar, son Irak Abbasi Halifesi Mustasım'la birlikte otuz beş kadar halife değişti. Sonunda Moğol istilâsına dayanamadılar. Hülâgü Han Bağdat'a girince 508 yıllık Abbasi Halifeliği de sona ermiş oldu.

Abbasilerde bazı halifeler müziği yasaklarken bazıları ise serbest bıraktı. Harun Reşid, Memun ve Mutasım sanatı özendirenlerdendi. 

Üstteki Abbasi altınının ön yüzünde: "Lâilâheillâllah Muhammedün Rasûlullah Ali Veliyullah" yazarken, arka yüzünde ise: "Cafer, Musa, Ali, Muhammed, Hasan" yazmaktadır.