5 Aralık 2015 Cumartesi

BİLAL-İ HABEŞİ ETİOPYALI

ETİOPYA, Habeşistan olarak anılır. 95 milyon gibi kalabalık bir nüfusa sahiptir. Halkın yüzde 43,5 ortodoks hristiyandır. İkinci büyük dini grup yüzde 34 ile müslümanlardır. Addis-Abeba başşehirdir.

Necaşi Tahtı
Omo Vadisi'nde yapılan araştırmada, büyük çukurun tortul tabakaları arasında 2,5 milyon yıllık insana benzeyen yüzlerce fosil bulundu. Afar çöküntüsünde yapılan keşiflerde de 4 milyon yıllık insansı iskelet ünlü "lucy" bulunmuştur. Paleolitik çağa ait geniş fosil yatakları, çok sayıda arkeolojik tabaka ortaya çıkarıldı.

Milâttan önce 1500 yıllarında Arabistan'daki Saba Krallıklarından gelen yerli halkla kaynaşmaya başladılar.
Milâttan önce 500 yıllarında "Aksum Krallığı" yönetimi altında, milâttan sonra 320' de Hristiyan Kral Ezana'nın idaresinde bulundu. 7. yy' da İslâmiyet hızla yayılma gösterdi. 1270' de iktidara gelen Yekuno Amlak, hristiyan olmayı reddeden putperestlere ve müslümanlığı kabul eden topluluklara karşı savaştı. 1974' de ülkede marksist bir yönetim kuruldu. Ülke iç savaşa sürüklendi, kıtlık ve açlık başgösterdi.

Guh Kilisesinde dini resimler  (Peygamberler)
Etiopya Yahudilerine "Falaşalar (sürülenler, yabancılar)" denir. Bu dini azınlık yüzyıllar boyu gelen hristiyan iktidarlar tarafından ezilmiştir. Sayıları iyice azalan Falaşalar, Marksist idarenin gelmesinden sonra 1984-85' de topluca İsrail'e göç etti.

Eritre'nin ayrılmasından sonra, Etiopya'nın deniz kıyısıyla hiçbir bağlantısı kalmamıştır.

Hz. Muhammed'e ilk inananlardan ve ilk ezanı okuyan Bilâl-i Habeşi Etiopya'lıdır. Etiopya kuzeyindeki yerleşik bölge, Arabistan Yarımadası'yla, İslâm'ın çıkışıyla da sürecek ticari, dilsel, askeri ilişkiler kurdu. Mekke'de yaşayan Etiopyalılar vardı.