14 Aralık 2015 Pazartesi

GENÇ FATİH'İN CESARETİ

FATİH SULTAN MEHMED 1432 yılında Edirne'de doğdu. Babası 2. Murad, annesi Hüma Hatun'dur. 12 yaşındayken Manisa Sancak Beyliği'ne atandı. Aynı yıl babası tahttan çekilince, Edirne'ye giderek tahta çıktı.

İlk günlerde önemli iç-dış problemlerle karşılaştı. İktidarı elinde tutan Sadrazam Çandarlı Halil Paşa ile 2. Mehmed (Fatih) etrafındaki devşirme Zağanos ve Şehabeddin Paşalar arasında anlaşmazlıklar başladı. Edirne'de Hurufiler ayaklandı ve büyük yangınlar çıktı. Bir Haçlı ordusu Tuna nehrini aşıp Varna'yı kuşattı.

Oğlunun çaresizliği üzerine baba 2. Murad 1444 yılında Edirne'ye dönerek ordunun başına geçti. Varna'yı kuşatan Haçlı ordusu dağıtıldı. Babanın işi bitince tekrar Manisa'ya çekildi. 2. Mehmet (Fatih) tahtta kaldı.

2. Murad (Fatih'in babası) Manisa'ya dönünce, Sadrazam Çandarlı Halil Paşa ile Zağanos ve Şehabeddin Paşalar arasındaki amansız güç mücadelesi devam etti. Çandarlı Halil Paşa, baba 2. Murad'ın yeniden tahta çıkması için çareler aramaya başladı. Bu maksatla 2. Murad'a mektup yazdı, "Buçuktepe Olayı" olarak bilinen yeniçeri ayaklanmasına gizlice destek verdi.

Topkapı'dan İstanbul'a giriş
Baba 2. Murad sonunda Edirne'ye dönerek tahta geldi (1446). Oğlunu (Fatih), Zağanos ve Şehabeddin Paşalar'la birlikte Manisa'ya gönderdi. Çandarlı'nın teşebbüsleriyle tahtı kaybeden 2. Mehmed (Fatih) 19 yaşına kadar bekledi. Babası vefat edince 1451'de tahta çıktı. İstanbul'un fethi için plânlar yapmaya başladı. Bu sıralarda ayaklanan yeniçerileri sert bir şekilde bastırdı. 2. Mehmed'in yaşının küçük ve tecrübesiz oluşu Bizans için memnuniyet verici idi. Durumu fırsata dönüştürmeyi ve birtakım tavizler koparma peşine düşerek Osmanlı'ya 'son darbeyi' vurmayı düşünüyorlardı.

2. Mehmed (Fatih) Asya ile Avrupa'yı birleştiren İstanbul'u almadan Osmanlı'nın daha fazla genişleyemeyeceğini düşünüyordu. Bunu yapmadıkça Anadolu ve Rumeli toprakları birleşemezdi. Bu düşünceler devşirme paşalar tarafından desteklenirken, Çandarlı Halil Paşa bu girişimin yeni bir Haçlı seferine yol açacağını düşünerek karşı çıkıyordu.

2. Mehmed ön hazırlık olarak Rumelihisarı'nı inşa ettirdi. Yeni donanma kurdu ve ağır toplar döktürdü. 1453'de hazırlıklar artık tamamlanmıştı. 6 nisan'da şehir kuşatıldı ve 18. günde Haliç'e girildi. Zağanos Paşa'yı son taarruzun komutanı yaptı ve 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul fethedildi.

Fatih madalyonu:
"Bizans İmparatoru Sultan
Muhammed Osmanoğlu"
Fetihten sonra Ayasofya'yı cami yaptı. İstanbul'u Osmanlı'nın başşehri ilân etti. Çandarlı Halil Paşa'yı 19 Temmuz'da idam etti. Kendine sorun çıkarma ihtimâli olan kişileri yönetimden uzaklaştırdı ve mallarına el koydu. Devşirmeleri ağırlıklı olarak devletin kilit noktalarına yerleştirdi. İslâm dünyası'nın en büyük hükümdarı durumuna geldi. İstanbul'u iktisadi, siyasi ve kültür merkezine dönüştürmek için harekete geçti. 50 yıl sonra İstanbul iyice gelişti ve Avrupa'nın en büyük şehri oldu.

Fatih Sultan Mehmed idam ettiği Çandarlı'ının yerine Mahmut Paşa'yı sadrazam yaptı. 'Roma Sezarı' mânâsına gelen "Kayser-i Rum" ünvanını aldı. Eski Bizans'ı örnek alarak büyük bir imparatorluk kurmaya girişti.

Fatih'in şiir kitabı
1459' da Sırbistan Krallığı'nı kaldırdı
1460' da Mora Yarımdası'nı Osmanlı'ya kattı.
1461' de Candaroğulları'nı ve Trabzon Rum İmparatorluğu'nu kaldırdı.
1466' da Konya ve Karaman'ı aldı.
1473' de Otlukbeli Savaşı'nda Uzun Hasan'ı yendi
1475' de Kırım Hanlığı'nı Osmanlı'ya bağladı.
1478' de Arnavutluk'un büyük bölümünü aldı.

Fatih Sultan Mehmed, İstanbul-Maltepe-Hünkârçayırı denilen yerde 1481 de (49 yaşında) vefat etti. Fatih aynı zamanda bir şâirdi ve "Avni" mahlasıyla şiirler yazardı.

Kuvvetli bir asker olduğu kadar, geniş görüşlü bir fikir adamı olarak da tanındı. Edebiyat, din felsefesi, coğrafya, matematik ve astronomiye özel bir ilgi duydu. Fetihten sonra çok sayıda medrese açtı.