29 Aralık 2015 Salı

KADINDA İLTİHAP-AKINTI

Dölyolu İltihabı (vajinit):

İltihap, dölyolunun aşağıda vulva ile, yukarıda dölyatağıyla yakın bağlantısından dolayı, çoğu kez bu kısımlara da yayılma gösterir. Hastalık çoğunlukla, doğum ya da düşük gibi nedenlerle veya cinsi temasla mukozaya yerleşen mikroplardan kaynaklanır. Bazan da; normal olarak dölyolu mukozasındaki bakteri örtüsünde (flora) yer alan, ama floranın biyolojik dengesini bozabilecek antibiyotik tedavisi gibi sebeplerle hastalık yapıcı hale dönüşen mikroorganizmalardan kaynaklanır.

Tesirli olan mikroorganizmalar; bakteriler (gonokoklar, streptokoklar, difteri basilleri), protozoonlar (trichomonas vaginalis), mantarlar (candida albicans) ya da virüs (herpes simplex) olabilirler.

Enfeksiyon etkenlerinin yanısıra tahriş edici maddelere (meselâ; doğum kontrolü veya düşük yapma amacıyla dölyoluna sokulan sert cisimler ya da yanlış kullanılan ilâçlar) ya da mekanik tahrişlere (meselâ sondalar) bağlı dölyolu iltihapları da görülebilir.

Vaginitin belirtileri temeldeki nedenlere göre değişir. İltihap, akut veya kronik biçimde ortaya çıkabilir. Mukozada kızarıklık ya da şişkinliğin yanısıra sıvı veya boza kıvamında beyazımsı, grimsi ya da yeşilimsi bir akıntıyla kendini gösteren iltihaplanmaya, yanma ve ağrı da eşlik edebilir.

Dölyolu akıntıları:

Dölyolu salgılarının artmasıyla belirlenen patolojik bir durumdur. Bu vaginal akıntılar beyaz (lökore), sarı (lökoksantore) ya da yeşilimsi olabilir. Vakaların büyük bölümünde vaginal akıntılar bakteri (gonokoklar, koli basili, diplokoklar, streptokoklar, stafilokoklar), mantar (monilia) ya da protozoon (trichomonas) kökenli iltihabi süreçlere (dölyolu iltihabı ve dölyatağı boynu iltihabı) bağlıdır.

Vaginal akıntılarla beraber kaşıntı, yanma ve idrar yapmada bozukluklar görülür. Temel etkenin belirlenmesi, daha uygun antibiyotiklerin seçilmesini sağlar. Bazı vaginal akıntılarda hiçbir patolojik durum olmayabilir.

Genç kızlarda vajinal akıntı: İnce ve uzun boylu genç kızlarda, ergenlik çağında görülen bir akıntıdır. Genel olarak vücudu kuvvetlendirici bir tedavi gerektirir.

Hamilelikte vajinal akıntı: Cinsel organlarda artan bir damarlanmaya bağlıdır.

Yaşlılıkta vajinal akıntı: Östrojen noksanlığına bağlıdır.

Âdet sonrasında vajinal akıntı: Kadınların yaklaşık yüzde on beşinde ortaya çıkar. Birkaç gün sürer. Östrojen tedavisiyle düzelir.

Yenidoğanda vajinal akıntı: Yenidoğanlarda ilk birkaç günde görülen fizyolojik bir durumdur. Hiçbir tedavi gerektirmez.