2 Aralık 2015 Çarşamba

ÇOCUĞA İYİ HUYLAR AŞILAMA

ÇOCUĞA iyi huylar aşılamak ana-babanın elindedir. Bunu yaparken çocuğu zorlamanıza asla lüzum yoktur. Meselâ çocuğa oyuncaklarını toplamasını öğretirken. "haydi oyun bitti, oyuncaklarını kaldır!" derseniz, hiç hoşuna gitmeyeceği için bunu yapmaya razı olmayacaktır. Bunun yerine "bebeklerin uykusu gelmiştir, yataklarına yatıralım veya arabaları artık garaja koyalım" derseniz bunun oyunun bir devamı olduğunu düşünecektir. Böylece ilerde oyun bitince, son kısmı hatırlatmadan kendisi yapacaktır. Çocuk kendisine yükletilen görevlerden zevk almaya alıştırılmalıdır. Büyüklerin yaptıkları işleri yapmaktan hoşlanan çocuklara cesaret vermek için, her yeni
görevde, 'bunu büyükler de yapar' demek kendisini zorlamaktan daha faydalıdır.

Bazı çocukların tembel olduklarını görürüz. Tembel çocuk bu şekilde yaratılmamıştır. Birçok hallerde devamlı ve olumsuz zorlamalar neticesinde çocuklar bu hale gelirler. Çabuk yatağa gitmesi, giyinmesi, yemek yemesi için azarlanan çocuklar kolayca tembelleşebilirler. Bu çocuklarda yavaş yavaş unutkanlık ve sersemlik hâsıl olur. Çocuğu muntazam saatlerde yemek yedirmek, yatağa yatırmak gibi şeylere alıştırırken kendisine bir sorumluluk yükletilmiş olduğunu hissettirerek bu ödevleri yapmasında sizden yardım istemesini sağlayabilirseniz, mesele halledilmiş olur.

Çocuğa başkalarını sevmesini telkin etmek çok faydalıdır. Çocuk büyüdükçe, evdeki büyüklerin birbirlerine saygı ve sevgi ile hareket ettiklerini görerek kendisi de aynı şeyi yapacaktır. Çocukların yanında tartışmak, kötü sözler kullanmak, çirkin el-kol hareketleri yapmak onların da aynı şeyleri taklit etmesine sebebiyet verir.

Ana- babanın çocuklarından yapmalarını istedikleri şeyleri evvelâ kendileri yerine getirmelidirler. Çocuğunuzu dürüst olmaya ve yalan söylememeye alıştırmak isterseniz, kendisini aldatmaya kalkışmayınız.

3-5 yaş çocuklarının "masum yalanları" vardır. Bu yaş çocuklarının hayalleri geniştir, olmayan şeyleri hayallerinde canlandırırlar ve hakikatmış gibi bunlardan bahsederler. Bu yalancılık değildir ve "bu çocuk uyduruyor" diyerek yavruyu azarlamaya gerek yoktur. Sık sık, olmayan şeylerden bahseden çocuğa, kendisini gerçekçi dış hayata yöneltecek yeni meşguliyetler ve arkadaşlar bulmak faydalı olur.

Eve gelen bir misafirin yanında çocuğunuzun marifetlerini teşhir etmek veya uzun uzun onu övmek hiç de iyi değildir. En iyisi, çocuğunuzun bulunduğu yerde ondan bahsetmemektir.