3 Aralık 2015 Perşembe

ÇOCUKTAN BIKTIRICI SORULAR

KONUŞMAYA başlayan çocuk, daimi surette annesine, babasına, yanındakilere sorular sorar ve ancak bu yolla merakını giderir, bilgilerini artırır. Bu soruların bir kısmını yersiz veya biçimsiz zannedebilirsiniz, hattâ bıkabilirsiniz de, fakat çocuk tamamiyle iyi niyetle hareket etmektedir.

Fazla soruyor veya münasebetsiz şeyleri öğrenmek istiyor diye çocuğa; "sen sus, büyüyünce öğrenirsin" diyerek ihtarda bulunmak son derece hatalıdır. Sık sık bu gibi azarlanmalarla karşılaşan çocuklar çekingen huylu olacakları gibi, ana-babalarına karşı samimiyetlerini de azaltacaklardır. Bu itibarla çocuğun her sorduğuna basit, fakat doğru cevaplar vermek lâzımdır.

Çocuğunuz size; "erkekler kızlardan neden faklıdır?", "yeni doğan çocuk nereden geliyor?" gibi sorular sorarsa ne yapmalısınız? Bu gibi sorular karşısında da çocuğu cevapsız bırakmak doğru olmaz. Yine en iyisi doğru, fakat çocuğun anlayabileceği tarzda cevaplar vermektir. Çünkü çocuk bu soruların cinsiyetle ilgisi olduğunun farkında değildir. 

Meselâ çocuğa, kızların anneler gibi, erkek çocukların da babalar gibi yapılmış olduklarını anlatmak, onu aydınlatır ve tatmin eder. Bebeklerin de kedilerde olduğu gibi, annesinin karnında özel bir yerde büyüdüklerini ve doğduklarını söylemekten çekinmemelidir. Bunları çocuğa sıkılarak anlatmayınız. Aksi halde hem çocuk tam tatmin edilmez ve sorularının cevabını başka çocuklardan yanlış ve zararlı bir şekilde öğrenir, hem de ana-babasına karşı itimadı azalır.