13 Aralık 2015 Pazar

FAŞİZM HALKI ASKERLEŞTİRİR

FAŞİZM,  1919 yılında İtalya'da Benito Mussolini ( 1883-1945) tarafından "İtalyan Savaş Birlikleri" adı altında kuruldu. 1921' de parti oldu ve 1943 yılına kadar 'şefi yücelten, halkı askerileştiren' bir İtalyan rejimi haline geldi.

Altı yaşından itibaren başlayarak çocukları ve gençleri, askeri disiplin altında "yavrukurt", "yurtsever genç", "öncü genç" olarak 'rejime itaatli savaşçılar' olarak yetiştirdiler. "İzci" teşkilâtı kurdular. Bu yöntemle kadroları sürekli yenilemeyi ve sonsuza kadar iktidarda kalmayı hedefliyorlardı.

Yavrukurt izciler resmi geçitte
Okullarda öğrenciler partinin isteği doğrultusunda eğitim görürlerdi ve halkın boş zamanları ise "dopolavoro" denilen denetim örgütleri tarafından kontrol edilmekteydi.

İkinci dünya savaşında Mussolini (Duçe), Almanya'dan yana taraf oldu. Müttefik ordularının ilerlemesi karşısında bir Alman birliğiyle önce Avusturya'ya oradan da İsviçre'ye kaçmaya çalışan Benito Mussolini, İtalyan partizanlar tarafından tanınarak metresi Clara Petacci ile birlikte yargılanmadan kurşuna dizildi (1945). Cesetleri Milano şehrine getirilerek halkın önünde teşhir edildi.

Duçe ve metresinin idamı
Faşizm, İtalya'da milli kimlik bunalımının başladığı bir zamanda ortaya çıkmış bir rejimdir.

Birinci dünya savaşının açtığı yaralar olmasaydı, faşizm gerçekleşmeyebilirdi. Enflâsyon ve işsizlik bunalımı beslemiş önemli faktörlerdir, ancak rejimin çökmesi, iç siyasi sebeplerden ziyade dış siyasetin uğradığı bozgunlara bağlı olarak gelişmiştir.

Faşizm tek parçalı bir hareket değildi. Geleneksel monarşiye bağlı eski rejim güçlerinin de kollanması gerekiyordu. Önceleri katı bir sosyalist olan Mussolini, daha fazla alâka gördüğü koyu milliyetçiliğe doğru dönüş yaptı. Bu yüzden ilişkiler dalgalı ve karmaşıktı. Temel karşıtlıklar hiçbir zaman giderilemedi. Sonunda (1943) Büyük Faşist Konseyi, Mussolini'nin yetkilerini elinden aldı. Böylelikle rejim de artık çökmüş oluyordu.