22 Aralık 2015 Salı

MİLLÎ MÜCADELEDE FENERBAHÇE

FENERBAHÇE Spor Kulübü, 1907 yılında İstanbul-Kadıköy'de kuruldu. İlk kurucuları: Nurizâde Ziya Songülen (1886-1936), Şevkipaşazâde Âyetullah (1888-1918), Samipaşazâde Necip Okaner (d.1892)'dir. Ziya Bey başkanlığa, Âyetullah Bey genel sekreterliğe, Necip Bey kaptanlığa getirildiler. Adı 1908 yılında "Fenerbahçe Futbol Kulübü" olarak tescil edildi.

Kulübe amblem olarak; adını aldıkları Fenerbahçe'nin burnundaki fener, renk olarak da Fenerbahçe çayırındaki papatyaların sarı-beyazı seçildi. Âsaf, Ziya, Hasan Sami, Âyetullah, Mazhar, Necip, Fethi, Galip, Hüseyin, Hasan, Nevzat'tan kurulu ilk Fenerbahçe futbol takımı 1909 yılı sonbaharında İstanbul ligine katıldı. Bu arada kulübün renkleri sarı-lâciverte çevrildi.

1911-12  sezonu lig şampiyonu Fenerbahçe
Fenerbahçe, liglerdeki ilk iki yılda varlık gösteremedi, üçüncü yılda ilk büyük başarısına ulaştı. Ali Said, Galip, Arif, İzzi, Hüseyin, Sabri, Hikmet, Said, Hasan Kâmil, Nuri, Miço'dan kurulu Fenerbahçe yaptığı sekiz maçın beşini kazandı. Üç maçta berabere kaldı. Attığı 16 gole karşılık 5 gol yiyerek namağlûp şampiyon oldu. Bunu 1913-1914 lig şampiyonluğu takip etti.

Faaliyetini futboldan başka, çeşitli spor dallarında da yürüttü. Böyle olunca adı "Fenerbahçe Spor Kulübü" olarak değiştirildi. Kulüp 1914 yılında, Kuşdili çayırında, Kurbağalıdere'nin hemen yanındaki binaya taşındı.


1920-21 Fenerbahçe, Ömer Faruk Efendi'yle
Milli mücadele yıllarında Anadolu'ya silâh sevkiyatına yardımcı olan kulüp, işgâl kuvvetlerince baskına uğradı. Mütareke yıllarında İstanbul'daki işgâl kuvvetlerine ait futbol takımlarıyla yaptığı maçlarda parlak neticeler aldı.

5-6 haziran 1932 gecesi çıkan bir yangında kulübün binası yandı. Bir müddet sonra da kulüp bugünkü Fenerbahçe stadının bulunduğu yerdeki binaya ve stada sahip oldu. Fenerbahçe özellikle futbolda büyük bir başarıya ulaştı. 1922-23 sezonunda hiç gol yemeden; 1936-37 sezonunda ise sadece bir gol yiyerek İstanbul lig şampiyonu oldular.

Atatürk'ün Fenerbahçe'yi  ziyaret yazısı
Futbolun yanında atletizm, basketbol, yüzme, yelken, kürek, sutopu, atlama, hokey, kriket, tenis, boks, eskrim, güreş, jimnastik, bisiklet, voleybol, hendbol, rugby dallarında da faaliyet gösteren kulüp, bu dallarda da şampiyonluklar elde etti ve Türk Milli takımlarına çok sayıda sporcu kazandırdı. Türkiyenin en büyük spor kulüplerinden biri oldu.