18 Aralık 2015 Cuma

TİCARET SEVEN FENİKELİLER

Fenike Alfabesi
SAMİ ırkından Kenan kökenli bir millettir. Yunanlılar, onlara 'Fenikeliler' adını vemiştir. Ortaya çıkışları milâttan önce 1200' lerdedir. Suriye, Filistin kıyı şeridinde yaşadılar. Fenike alfabesi sonraları evrensel kullanıma kavuştu. Çok tanrılıdırlar. Kral 1.Hiram, İsrail Krallığı'yla, Süleyman Mabedi'ni yapma konusunda anlaştı. Karşılıklı ticaret yaptılar (mö 969-935). Kendilerine "Tirliler" veya "Sidonlular" demişlerdir.

Tevrat, Fenikeliler'e pek dostça bakmaz. Ugarit şehrinde 1929' da ortaya çıkan metinlere göre; Tanrıların Tanrısı "El"
dir. Dağ, yağmur, fırtına Tanrıları Baal, Mot, Aliyan'dır. Aşerat, Baal'ın kızkardeşi, Anat, Baal'ın sevgilisi ve Ana Tanrıça. Bereket Tanrıçası Aştar ve Asterte.

Fenike Gemisi  (Sidon'da bulunan lahit kabartması)
Fenikeliler bugün de kâfi derecede tanınmamışlardır. İktisadi, ticari ve kültürel yenilikleri vardır. Arkeolojik tabakaları derinde olduğu için eserleri ortaya çıkarılamadı. Ürünleri Fenike dışında daha çok tanınır. Bunlar tüccar, denizci, yetenekli mimar ve zanaatçıdırlar. Tarihte onlar kadar çok ticaret acentası kuran yoktur. Akdeniz'in hemen her bölgesinde koloniler kurmuşlardır.

Esas şehirleri milâttan önce 1100' lerde kurdukları "Tir" şehridir. Sidon şehrine üstünlük sağlayarak başlamıştır. Mısırlılarla da ilişkileri oldu. İbraniler kendilerine "Kenaani (tüccar)" demişlerdir.