1 Aralık 2015 Salı

ETRÜSK MİRASI ROMA'DA

Veii Apollon'u - (mö 490' a doğru)
ETRÜSK medeniyeti milâttan önce 8. ve 3. yüzyıllar arasında Orta İtalya'da ortaya çıktı. Kültür mirasını Roma İmparatorluğu devraldı. Yunanlılar ve Romalılar bu halka ve yarattığı medeniyete hayran olmuşlardır. Şehir nüfusu 25 bin kadardı. Kendilerinden önceki Villanova medeniyetinin bir uzantısı olduğuna dair İtalyan arkeologların araştırmaları olmuştur.

Bronz çocuk başı- mö 3.yy
Padova bölgesinde Etrüskler uzun zamandan beri Keltler'le birlikte yaşıyorlardı. Etrüsk medeniyetini pek benimsemeyen Galyalılar her seferinde daha büyük kalabalıklarla bölgeye akınlar yaptılar (mö 390). Etrüskler yüz yıl boyunca dağınık yaşamak mecburiyetinde kaldı. Sonunda Etrüskler milâttan önce 88 yılında tamamıyla Roma İmparatorluk sisteminin bir parçası olurlar.

Gal akınlarına karşı
Etrüsk-Roma ittifak sembolü (mö 225)
Etrüsklerin bazı Tanrıları Eski Yunan Tanrılarıyla benzerlik gösterir. İlk yüzyıllarda ölüler yakılıyordu, küllerini oyma işlenmiş vazolara koyarlardı. Daha sonra ölüler gömülmeye başlandı ve dışı çeşitli oyma kabartmalarla bezenmiş mezarlara konuldu. Etrüsklerin heykel ve oyma işçilikleri oldukça mükemmeldir. Demircilikte çok ileriydiler. Altın ve bronz işlemede usta olup, seramik işleri de yaparlardı. Herkesçe bilinen "dişi kurtun iki bebeği emzirme" heykeli de Etrüsk sanatıdır. Dilleri konusunda bilgi çok azdır. Etrüskçe, Hint-Avrupa dil ailesinden değildir.

Etrüsk yerel yöneticileri aile yıllıkları tutar ve aile reisleriyle toplantı yaparlardı. Veraset sorunları gibi, çeşitli kamu görevlerini yerine getirmeye çalışırlardı.