15 Aralık 2015 Salı

FAULKNER: 'İNSAN ÖLÜMSÜZDÜR'

WİLLİAM FAULKNER Amerikalı roman ve senaryo yazarıdır. 1897 yılında New Albany'de (Mississipi) İskoç kökenli Güneyli bir ailenin çocuğu olarak doğdu. Babası Murry, hiçbir işte dikiş tutturamamış ayyaş ve karısının sözünden çıkmayan kılıbık biriydi. Annesi, dişli ve ezici karaktere sahipti, oğlu William'ı kendi düşüncelerine göre şekillendirdi. Küçük kardeşi Dean'e pilotluk hevesi içinde kalmasın diye satın aldığı uçağı kullanırken kaza geçirmesi Faulkner'i vicdan azabına sokarak ruhi bunalım geçirmesine yol açtı.

Çok sayıda senaryo ve roman yazdı. Başrolde Humphrey Bogart'ın olduğu "Büyük Uyku" filminin senaryosu Faulkner tarafından yazıldı. 1950 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 1962' de alkolün ve sık sık attan düşme kazalarının etkisiyle 65 yaşında Oxford'da hayata veda etti.

William Faulkner şöyle demiştir:

"İnsan ölümsüzdür, bütün yaratıklar içinde susturulamayan, sesi kısılamayan tek yaratık olduğu için değil; acımaya, kendini feda etmeye ve acılara katlanmaya muktedir bir ruhu ve aklı olduğu için."

"Şairin sesi insanın hikâyesini anlatmakla yetinmemeli, onun acı çekmesine ve sonunda muzaffer olmasına yardım eden dayanaklardan, desteklerden biri olmalıdır."

"Tanrı'nın eliyle, bir uzay gemisi gibi kozmik sonsuzluğa fırlatılmış bir dünya ki; uzun yolculuğunun sonunda, herkese ve herşeye rağmen son zafer insanlığın olacaktır"