21 Aralık 2015 Pazartesi

İLK GALATASARAYLILAR

İlk amblem
GALATASARAY Spor Kulübü, 1905 yılında İstanbul'da Mektebi Sultanî öğrencilerinden Ali Sami Yen, Asım Tevfik Sonumut, Emin Bülent Serdaroğlu, Şehid Celâl, Bekir Bircan, Tahsin Nahit, Refik Cevdet Kalpakçıoğlu ve Abidin Daver'in teşebbüsleriyle kuruldu.

Kurucular devrin hafiyelerinden çekindikleri için, takımlarına hemen bir isim koymadılar, forma rengi olarak da kırmızı-beyaz seçtiler. İlk maçtan sonra forma rengini sarı-siyah olarak değiştirdiler. 1906 yılında sarı-siyah forma altında görülen takım, 1907 yılında sarı-kırmızı renklerle sahaya çıktı. Takıma taraftarları
"Galatasaraylılar" dediler.

İlk Galatasaray'lı futbolcular
Galatasaray takımı ilk maçını 1906 yılında Kadıköy'de "Faure Mektebi" takımıyla yaptı. Takım sahada: Asım, Milo Bakiş, Pol Bakiş, Ali Sami, Celâl, Bekir, Abidin Daver, Tahsin Nahit, Nikolof, Nuri, Emin Bülend' den kuruluydu. Bu ilk maçını 2-0 kazandı. Daha sonra sarı-siyah forma altında 1907 lig maçlarına katılan Galatasaray, ilk maçında İngiliz "İmogene" takımını 3-0 yendi. Sarı-kırmızı forma altındaki ilk maç ise 1908 yılında İngiliz "Barham" takımıyla oynandı ve Galatasaray maçı 3-1 kaybetti.

Galatasaray 1909 yılında İstanbul lig şampiyonluğunu kazandı. Böylelikle ilk şampiyon Türk futbol takımı olarak yabancı takımların hegemonyasına son verdi.

Galatasaray, Türkiye'de yabancı takımlarla ilk defa oynayan ve Türkiye dışında ilk defa maç yapan Türk takımı olarak ün kazandı. 1911 yılı eylülünde Macaristan'a giden Galatasaray, dönüşte Romanya'ya uğradı ve orada "Bükreş Karması" nı 11-1 gibi açık bir farkla yendi.

Futbolcular Tevfik Fikret'le
Galatasaray Kulübü futbol yanında atletizm, basketbol, voleybol, boks, güreş, masa tenisi, yüzme, yelken, kürek, hentbol, tenis dallarında da çok sayıda şampiyonluklar kazandı ve Türk Milli takımına başarılı sporcular kazandırdı. Basketbol, atletizm, voleybol, yüzme ve kürek dallarında uzun yıllar İstanbul ve Türkiye şampiyonluklarını elinden bırakmadı. On sekiz spor dalında kupalar aldı.

Kulübün rozeti, 1923 yılında Galatasaray Lisesi'de öğrenci olan Âyet Emir tarafından dizayn edildi. Osmanlıca yazı ile kırmızı "gayın" harfi içinde sarı "sin" harfinden meydana gelen rozet, aynı yıl yapılan kongrede amblem olarak kabul edildi. Rozet yeni harflerin kabulünden sonra yine Âyet Emir tarafından yeni harflere çevrildi.

Galatasaray bugün Türkiye'nin büyük spor kulüplerinden biridir.