16 Ocak 2015 Cuma

ÂDET ÇEVRİMİ VE GERGİNLİĞİ

Döllenen yumurtayı, “kabul etmeye hazırlanmak” amacıyla, dölyatağı mukozasında oluşan “düzenli değişiklikler”. Yumurta döllenmez ve dölyatağına yerleşmezse, dölyatağı mukozasının yüzey katmanları “dökülerek”, üreme yolları vasıtasıyla “dışarı atılır”. Bu olaya “âdet görme” denir.

HORMONLAR DEVREDE

Âdet çevrimi, hipotalamus, hipofiz ve yumurtalıklardan salgılanarak birbirini etkileyen “hormonların” uyarılarıyla düzenlenir.

ÂDET ÖNCESİ GERGİNLİK

Âdet görmeden önceki evrede, ortaya bazı gerginlikler çıkar. Genellikle karnın alt kısmında, bazan sırta da vuran “ağrılar”; yüzde “ateş basması”, memelerde gerginlik hissi, “başağrısı” ve “çabuk sinirlenme”, depresyon, duygusal dengesizlik, mide- bağırsak sistemi bozuklukları görülür. Bu tabloya “kanama” ile ilgili bozukluklar da eklenir.

Hormonal dengedeki değişikliklerden kaynaklanan bu belirtiler “çok şiddetli olmadıkça”, tamamen “normal” bir fizyolojik sürecin neticesi olarak kabul edilirler.

Bu belirtiler bazan, zihinsel işlerde daha belirgin olmak üzere, kadının normal çalışma hayatını “engelleyecek” kadar da “şiddetli” olabilir...

KALSİYUM TAKVİYESİ

Bu dönemin daha hafif atlatılması için “kalsiyum” ağırlıklı bir beslenme tavsiye edilse de, sendrom ve gerginlik, “kişiden kişiye değişmektedir.”

Kaynak: medicana, ana yayıncılık, 1993 c.12 s.12