11 Ocak 2015 Pazar

ALZHEİMER HASTALIĞI BİLİMİN HEDEFİNDE



Bilim adamları, Alzheimer hastalığının tedavisi için araştırmalar yapıyorlar, fakat hastalığı tamamen “iyileştireceğiz” demiyorlar. Bunun yerine, hastalığın kötü gidişini birkaç yıl “geciktirmeyi” hedefliyorlar.

SEBEP, ÖMRÜN UZAMASI

Dr. Alzheimer, 1906 yılında, “yavaş ilerleyen” çoğunlukla 73–74 yaşlarında “görünür” hale gelen ve insanı önce “unutkan”, sonra da “ne yaptığını bilemez” hale getiren illetin, aslında bir “beyin tahribatı” olduğunu keşfetmiştir. O yıllarda Amerika'da ortalama ömür 48 yıldır. Dolayısıyla bu hastalığa yakalananların sayısı çok azdır. Bunların bakımı da topluma yük getirmemektedir. Çünkü; insanlar, genç yaşlarında, çoğu kez enfeksiyon hastalıklarından ölmektedir.

Tıbbın gelişmesiyle, insan ömrü “uzamış” ve günümüzde muhtemel ömür 78 yaş ve civarı olmuştur. Uzayan ömür de, alzheimer tipi “bunama” hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur.

HEDEF, YARDIMSIZ  YAŞAM

Beyin hücrelerinin hızla ölmeye başlaması, beyin dokusunun sertleşmesi ve beynin büzüşüp küçülmesi şeklinde tezahür eden alzheimer hastalığı, sonunda, insanı “yardımsız” olarak yaşamını “sürdüremez” hale getirmektedir. İnsan bu hastalığa yakalanınca, ölümüne kadar, kendinden başka bir kişinin de hayatını “işgal” etmektedir.


Bilim adamlarının hedefi, alzheimer hastalarına, hastalığın seyrini “yavaşlatan” ve yaklaşık bir 5 yıl daha başkalarına “muhtaç olmadan” hayatlarını sürdürmelerini sağlayacak bir ilaç üretmek. Sayısı milyonlara varacak bu hastaların çoğu, beş yıl içinde kalp krizinden veya bir başka sebeple zaten ölecektir. Böylelikle, ölene kadar bir başkasının bakım amacıyla “tam vaktini” almamış olacaktır. Yani, çekmeyecek ve çektirmeyecektir...


Kaynak : İktisat uzm. Ege Cansen 16.4.2011/hurriyet