14 Ocak 2015 Çarşamba

ALERJİ, ASTIM GELİŞİMİ VE ALERJEN TESTİ





Bazı organizmaların, belirli maddelere karşı gösterdiği “aşırı hassasiyet tepkisi”. “Antijen” ve “antikor” arasında meydana gelen reaksiyon neticesinde ortaya çıkar.

Vücudun karşılaştığı yabancı madde, vücutta “antikor” denen “özel bir proteinin” üretilmesine yol açar ve onunla birleşir. Bu birleşmenin başlattığı bir dizi reaksiyon sonucunda, histamin, bradikinin, serotonin gibi farmakolojik olarak çok “etkin” bazı maddeler açığa çıkar. Alerji tablosunu belirleyen bu maddelerdir.

Yatkınlığı olan kişilerde, alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olan yabancı maddelere “allerjen” denir.

HEMEN ORTAYA ÇIKABİLİR

Alerji tepkisi, vücudun alerjenle karşılaşmasından hemen “birkaç dakika” sonra ortaya çıkabilir. Ani gelişen bu tip aşırı duyarlılık, alerjenin, alerjik vücutta üretilerek kan ve vücut sıvılarında dolaşmakta olan “antikorla” reaksiyona girmesine bağlıdır.

ASTIM GELİŞİR

“Reajin” adı verilen bu tip antikorlar,  hücre yüzeyine “bağlanma” özelliği gösterir. Alerjen, bağlandığı “hücre zarında” değişiklikler yapar. “Histamin” gibi moleküller açığa çıkar. Reaksiyonun bulunduğu yere göre değişen “doku bozukluklarına” sebep olur.

Meselâ; alerjenin solunum yoluyla “bronşlara” ulaşması sonucunda “astım” belirtileri ortaya çıkar. “Saman nezlesi” ve “alerjik konjunktivit” de benzer şekilde oluşur.

Alerji tepkisi, akut “gastroenterit, ürtiker, anjiyonörotik ödem” (özellikle yüz, gözkapakları ve dudaklarda şişme) biçiminde ve hatta “solunum güçlüğü, tansiyonun düşmesi, şok durumu” (anafilaktik şok) gibi çok ağır genel belirtilerle ortaya çıkabilir.

CİLT ALERJİLERİ YAVAŞ GELİŞİR

Bazan alerji tepkisi çok daha “geç”, meselâ “bir ila üç gün” sonra da görülebilir. Bu gecikmenin sebebi, reaksiyona hücresel bağışıklık sisteminin (lenfositlerin) katılmasıdır.

Yavaş gelişen alerjiler, bazı enfeksiyon hastalıklarında ve özellikle derideki “temas dermatitlerinde” görülür...

BAZI ALLERJENLER

Çiçek tozları, mantar sporları, bitkisel veya hayvansal tozlar, hayvan kılları, kimyasal maddeler. Bunlar “soluma” yoluyla vücuda girer. Hayvansal ve bitkisel kökenli besinler, ilâçlar “sindirim” yoluyla girer. Çeşitli kimyevi maddeler, ilâçlar, dokuma elyafı, pudra, deodorant, parfüm, sabun, şampuan, ruj, makyaj malzemesi, saç boyası, ıslak mendil gibi ürün ve maddeler de “deri” yoluyla vücuda nüfuz ederler.

Çoğu insan için allerjenler zararsızdır. Pek az insanda ise, muhtemelen “genetik” bir yatkınlıktan dolayı, bu maddelerle temastan sonra aşırı duyarlık gelişir.               

HANGİ MADDE  BENDE ALERJİ YAPIYOR ?

Alerji yaptığından şüphelenilen maddeler “genellikle” deri yoluyla verilir. Daha sonra tatbik bölgesinde alerjen maddeye karşı kızarma, şişme, su toplama gibi belirtilerin çıkıp çıkmadığı gözlenir.

CİLT ÜSTÜ TESTİ

Bir maddeye emdirilmiş alerjenler, deriye yakı vasıtasıyla uygulanır. Temasla ortaya çıkan egzama tipi alerjilerde kullanılır.

CİLT TESTİ

Alerjen madde, üstderiyi çizerek veya çok ince bir iğne ile tatbik edilir.

MASAJLA EMDİRME

Deri üzerine konulan antijen maddenin, masaj yoluyla kendiliğinden derinin içine emilmesi sağlanır.

DERİ İÇİ TESTİ

Antijen madde, iğneyle altderi içine uygulanır. Çiçektozundan ya da benzeri soluma yoluyla alınan bir alerjenden şüphelenilirse, madde, gözden veya burundan da verilebilir.

Kaynak : Medicana, ana yayıncılık 1993 c.12 s.21-24