23 Ocak 2015 Cuma

NEDEN AĞRI DUYARIZ ?

Dokunma ve ısı gibi duyu türlerinden farklı, “özgün” bir duyu biçimi. Dış ya da iç uyaranlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle refleks korunma tepkileri, yoğun heyecan ve duygusallıkla birlikte görülür.

KORUYUCU MEKANİZMA

“Ağrı, organizmanın bir korunma mekanizmasıdır”. Diğer uyaranlarla birlikte, ağrının şartlı refleksleri geliştirmesi üzerine; organizma, “koruyucu mekanizmasını” harekete geçirir.

Ağrı alıcıları, hemen hemen bütün dokularda bulunan “sinir uçları”dır. Bunlar mekanik, kimyasal, elektrik, ısı gibi çeşitli uyaranların etkisiyle harekete geçer. Bu uyaranlar “belli bir şiddete” ulaştığında, zarar gören dokularda, kinin grubundan peptit yapısında kimyasal maddeler salgılanır.

Bu maddeler, ağrıya duyarlı sinir uçlarını “harekete” geçirir ve böylece ortaya çıkan uyarılar “merkezi sinir sistemine” iletilir. Ağrının tanınması ve duyusal öğelerle birleşmesi, beyin kabuğunun ön alın bölgesinde gerçekleşir.

TEŞHİSE YARDIMCI

Ağrı birçok hastalık sürecinde ortaya çıkan bir belirtidir. Ağrının özellikleri, “hastalığın tanınması” açısından büyük önem taşır. Ağrının “yeri”, “başlangıcı” (kendiliğinden ya da fiziksel zorlanmaya, hareketlere  bağlı), “niteliği” (batıcı, zonklayıcı, sıkıştırıcı, delici, bastırıcı, künt), “şiddeti ve süresi” (sürekli veya düzensiz, gece ya da gündüz, mevsimsel)  hastalığın “teşhisi” için önemli verilerdir.

... ALJİ

Ağrı anlamına gelen ”alji” eki, çeşitli vücut bölgelerini ifade eden kelimelere eklendiğinde; o bölgeye ya da yapıya özgü ağrıları anlatır. Meselâ; “nevralji” (sinir ağrısı),“artralji”(eklem ağrısı), “lumbalji” de bel ağrısı anlamında kullanılır...

Kaynak: medicana, ana yayınc. 1993 c.12