24 Ocak 2015 Cumartesi

ANNELİĞE BAŞLANGIÇ


HAMİLELİKTE ERKEN BELİRTİLER

Hamilelik, kadın vücudunda “değişiklikler” meydana getirir. Bu değişimlerden en önemlisi, “âdet çevriminin kesilmesidir”. Sabah mide bulantıları, iştahın değişmesi, sık idrara çıkma. Memelerde gerginlik hissi, kilo alma, ruhsal değişimler, bazı objelere aşırı istek duyma; bazılarından ise aşırı nefret etme veya tiksinme. Meme başlarının koyu  kahverengiye dönmesi, yüzde ve cildin farklı yerlerinde  lekeler belirmesi.

DOĞUM GÜNÜNÜN TAYİNİ

Bebeğin ilk hareketleri 4- 4,5  ay sonra hissedilmeye başlanır. Hamilelik süresi 281,5 gündür. Hamile bayan, geçirdiği son âdetin ilk gününe 7 gün ekleyip; 3 ay geri giderse, muhtemel doğum tarihini belirleyebilir. Doğum, hesaplanan tarihten 1-2 hafta erken veya geç olabilir. Endişeye gerek yoktur.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

“Ağır yük” kaldırmamak, “aşırı” spordan kaçınmak, hızlı adımlarla olmamak şartıyla “kısa” yürüyüşler yapmak, 8 saat uyku uyumak gereklidir. Soğuk algınlığından “kaçınmak”, nezle, grip vs. gibi bulaşıcı hastalıklara yakalanmamak için kalabalık yerlerden “uzak” durmak lâzımdır.

Avm girişlerinde bulunan manyetik üst arama çerçevesinden “geçmemek”, cep telefonunu acil haller dışında “kullanmamak” gerekir.
Diş operasyonlarını, laser epilasyonu, saç boyamalarını, ağır makyajı mümkünse doğum sonrasına “ertelemek” uygun olur.
Akciğer röntgeni “çektirilmez” (x ışınına maruz kalma). Hamile kadın muayenelerinde ancak ultrason tekniği kullanılabilir.

BESLENME, GİYİM

Hamilelik öncesinden itibaren “folik asit” içeren hapları almak şarttır.  Hamilelik sonrasında ise; “kansızlığa” karşı demir hapları takviyesi  uygun olur. Yeşil sebzeler, meyva, et, karaciğer, süt, yoğurt, beyaz peynir, günde bir yumurta yemelidir. “Alkol ve sigara yasaktır”. Kahve, koyu çay, neskafe azaltılmalı; baharlı, yanık yağlı, “tuzlu” gıdalardan kaçınmalı, çok yağlı ve şekerli yiyecekleri “az” tüketmelidir.

Hamilelikte, 8-10 kilo almak normal kabul edilir. Şişman bir bayan kilo konusunda daha hassas davranmalı, gereksiz yememelidir.

Çorap ve bel lâstikleri sıkı olmamalıdır. Bacaklarda “varis” varsa, varis çorabı giymek gerekebilir. İç çamaşırlar pamuklu olmalı, rahat ve bol kıyafetler giymelidir. Geniş sutyene geçmek lâzım gelir.

KABIZLIK VE KUSMALAR

Hamile kadında “kabızlık” olabilir. Normal tuvalet çıkışı “her sabahtır”. Çıkma, 2. veya 3. günlere sarkmışsa “tedbir” almak gerekir. İlk yapılacak; peşpeşe 3-4 bardak sıcağa bakan ılık su içmek ve  sonra ev içinde 5-10 dakika gezinmektir. Bağırsak faaliyetleri artar ve çıkma oluşur. Çıkma hissi oluşmuyorsa. Baharatçıdan temin edilen “sinameki” otunu, bir bardak sıcak suya 1 çay kaşığı karıştırarak içmelidir. Kısa sürede sorun çözülecektir.

Sabah bulantıları ve kusmalara ise “katlanmak” gerekir. Hazmedebileceğiniz miktarda yemek yemelidir. Bu miktarın ne kadar olduğuna tecrübeniz karar verir.
Kusmalar, hamileliğin “ilk üç ayı” içinde yoğundur. Dördüncü aydan sonra “kaybolacaktır”.

ARZU EDİLMEYENLER

Hamileliğin ilk üç ayında görülen “rahim kanamalarını” ciddiye almak gerekir. Bu kanama, “plasenta yapışmasından” kaynaklanmış olabilir. Hamileliğin ikinci yarısında bazı kadınlarda ayak üstünde ve bileklerde su toplanmasından kaynaklanan “şişme” oluşur. Ağır vakalarda ise şişlik, eller, yüz ve karın da da olabilir. Bu belirtileri, gebelik kontrol muayenesi yaptırdığınız mütehassısa bildirmeniz “şarttır”.

Kalb, böbrek, karaciğer, sinir sistemi, cilt rahatsızlıkları görülebilir. Bacaklarda varis hamilelik öncesinde de varsa; iyice “belirgin” hâle gelir. Her doğum sonrasında varisler daha da kalınlaşabilir. Bu sebeple uzmandan tavsiyeler almak uygundur.

Düşük ihtimâli sebebiyle, karın ve sırt ağrıları veya ufak kanamalar farkedildiğinde; hamile kadın derhal “yatak istirahati” yapmalı ve uzmanı çağırmalıdır...

Kaynak : çocuk hast. uzm. ihsan doğramacı, annenin kitabı 1952,  medicana ana yay. 1993 c.12