27 Şubat 2015 Cuma

ÂDET BOZUKLUKLARI

Âdet, kadınlarda 22 ile 30 günde bir muntazam aralarla görülen fizyolojik rahim kanamasıdır. Her ay bir yumurtanın olgunlaşıp çatlaması ve vücutta sebep olduğu hormon değişikliği ile rahimde kanama olur ve rahim duvarı yenilenir. Ölü doku hücreleri kanamayla beraber dışarı atılır. Olgunlaşan yumurta, eğer erkek sperma hücresiyle aşılanırsa bu kanama olmaz ve âdetler kesilir ve gebelik ortaya çıkar.

Bulûğa ermiş kızlar, genel olarak 11  ile 15  yaşları arasında ilk âdetlerini görürler. Bu, çok zaman genç kızlarda korkuya sebep olur ve büyük bir günah işlemiş hissi içine girerler. Bazıları da hastalık korkusu içinde şok geçirirler ve toplumdan kaçmak isterler. Bütün bunların sebebi, genç kızların bu konuda iyi eğitilmemiş olması ve annenin kusurudur.

İyi beslenemeyen ve gelişimi geri kalmış veya doğuştan cinsi organlarında bozukluk olan genç kızlarda âdetler 18-20 yaşına kadar gecikebilir. Bu durumda asla ihmâl etmeden hekime müracaat etmelidir. İlk âdetten sonraki âdet bozuklukları ekseri kansızlığa veya imtihan, üzüntü, fazla heyecan gibi ruhi dengesizliklere bağlıdır.

Âdet bozuklukları, başlıca iki şekilde kendini gösterir. Birincisi âdetlerin kaybolmasıdır. Bu durumda evli kadınlarda ilk akla gebelik gelir. Bu, gebelik testleriyle kolayca anlaşılır. Bunun haricinde kansızlık, üzüntü, organizmada bir hastalık hali âdetlerin kaybolmasına sebep olur.  Âdet bozukluğunun ikinci şekli ise sık sık âdet görmektir. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Asabi kadınlarda, tiroit bezi aşırı çalışanlarda, kürtaj olan ve düşük yapanlarda sık âdete rastlanır. Bunun dışında sık veya zamansız âdet görenlerde ilk akla gelen bir rahim iltihabı veya kanser olmalıdır.

Diğer bir âdet bozukluğu şekli ise, ağrılı âdet görmektir. Bunun sebebi de ekseriyetle rahim ve yumurtalık iltihabıdır. Bazan genetik faktörler de rol oynayabilir.

TEDAVİ

Hasta bir şahsın kendi kendine yapabileceği hiçbir tedavi şekli yoktur. Âdet bozukluklarından şikâyeti olanlar, derhal mütehassısa müracaat etmelidirler...