10 Şubat 2015 Salı

YENİ DOĞANDA DIŞ GÖRÜNÜM

Yeni doğan yıkandıktan sonra, pembe, yumuşak ve hassas olan derisi meydana çıkar. Bebeğin sırtı tüycüklerle kaplıdır. Saçları çoğunlukla koyu renkte; bazan da oldukça uzun ve sıktır. Burnu, basık ve geniştir. Ağzı küçüktür. Gözler şiştir, göz rengi koyu gridir. Göz rengi, ilerki aylarda kalıcı rengine ulaşır. Başlangıçta, ilerde ne renk alacağı anlaşılamaz. Anne ya da babaya bazı benzerlikleri farkedilebilir.

BAŞI

Yeni doğanın kafası vücuduna oranla büyüktür. Vücudun yaklaşık ¼ ü kadardır. (Yetişkinlerde baş 1/8 cıvarındadır) . Kafa kemikleri tam kaynaşmamıştır. Tepe ile alın arasında yumuşak bıngıldak bulunur. Burası sağlam bir deri ile örtülüdür. Dokunmakla zarar görmez. Bıngıldak 1 - 1,5 yıl sonra sertleşip kapanır. Bebeğin aldığı, kalsiyum ve D vitamini takviyesi bıngıldağın kapanma müddetini kısaltabilir.

GÖBEK KORDONU

Anne karnındayken bebek, göbeğinden anneye bağlı olan kan damarlarıyla beslenmektedir. Doğumla birlikte bu beslenme son bulduğundan dolayı, doğum uzmanı bu besi kordonunu keser. Kesiden kalan göbek kordon parçası 10 gün içinde kurur ve düşer. İyileşme sırasında mikrop kapmaması için buranın hergün antiseptik çözeltiyle ( alkol veya tentürdiyot)  bakımının yapılması gerekir. Bu bölgenin ıslak tutulmaması iyi olur.

CİLDİN DURUMU

Doğumdan kısa süre sonra deride bazan hafif, bazan da şiddetli olabilen pullanma ve soyulmalar olabilir. Özel bir tedaviye lüzum yoktur. Şiddetli pullanma ve soyulmalarda cildi sabunlu suyla yıkamayınız. Zeytinyağlı pamukla incitmeden cildi hafifçe silebilirsiniz.

Yenidoğan vücudunda, kısmen veya tamamen döküntüler olabilir. Kırmızı lekeler, kabarcık ve kabuklanmalar sık görülür. Ağız civarındaki kızarma veya döküntüler daha ziyade, anne sütünün temasıyla olan tahriştendir.

Bebek bacaklarını birbirine sürterek kısmi cilt tahrişleri yapabilir. Sürtünmenin engellenmesi için bu kısımlar bezle sarılabilir.

YENİDOĞANDA SARILIK

Bebeklerin birçoğunda sarılık olur. Doğumdan 2-3 gün sonra cilt, ağız, burun, göz ve diğer başka kısımlar sararmaya başlar. 2-3  hafta kadar devam eden sarılığın zararı yoktur. Sarılığı olan bebek meme emmeyi pek istemez. Sürekli uyumaya isteklidir. Sarılık 3 haftayı geçerse, altında ciddi bir sebep olabilme ihtimâline karşın uzmana danışılmalıdır.

YENİDOĞANDA ŞİŞEN MEMELER

Yenidoğanın 3-4 gün sonra veya daha ileri zamanda, memeleri şişebilir. İçlerinde süte benzer bir sıvı bulunur. Birkaç hafta sonra şişlikler kendiliğinden normale döner. Buralara sık sık dokunup baskılar yapmak şişlikleri büyültebilir. Tamamen serbest bırakmalıdır.

BOY VE KİLO

Yenidoğanın boyu 45-51 cm dir. 3 ay sonra 9 cm daha uzayabilir.

Kilosu 3 – 4,5 kg arası normal sınırlar sayılabilir. Yalnız 2,5 kg dan az olanlar düşük kilolu veya erken doğmuş olanlardır.

ABD de 1998  istatistiklerinde, yenidoğan ölümlerinin doğum ağırlığıyla bağlantılı olduğu görülmüştür. Ölümlerin en düşük olduğu doğum kilosu 3,5 kg dır. 2,9 kg veya 4,25  kg için ölüm oranı “binde bir” dir. 2,5 kg için ölüm oranı binde üç, 2 kg içinse, binde 8 dir.

ABD verilerine göre; ideal doğum kilosunun 3,5 kg olduğu anlaşılmaktadır. Bu kiloda ölüm oranı “onbinde sekiz”dir”.

Yenidoğan bebek, doğumdan 3-5 gün sonra ağırlığından 200-300 gram kadar kaybeder. Bu miktar azalma normaldir. Bu kayıp, beslenme şeklinin değişmesinden kaynaklanır. Anne karnında kesintisiz hazmedilmiş gıda (kan) ile beslenmekte olan bebek; dışarı çıktığında artık kendi hazım organlarıyla beslenmek mecburiyetindedir. Bu geçiş devresinde bebek daha az gıda alır. Bu da ifade edilen kilo kaybına sebep olur. Bebek ağızdan beslenmeye alıştıkça kilosu da artar ve 10 gün kadar sonra tekrar doğum kilosuna ulaşır. Ağırlık kaybı sürekli veya fazla olursa uzman, bilgilendirilmelidir.

SUSUZLUK ATEŞİ

Başlangıçta anne sütünün az olması bebeğin susuz kalmasına da sebebiyet verir. Bu yüzden harareti artabilir. Su verildiğinde harareti de normale döner.

Kaynaklar: evrimsel tıbbın ilkeleri, gluckman, beedle, hanson, palme yay.2012 s.85
çocuk.hast.uzm. ihsan doğramacı, annenin kitabı 1952