23 Şubat 2015 Pazartesi

GDO TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI

Prof. Nuray Uzunören, “Baraka” dergisinde yayınlanan makalesinde GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) konusunda yani; bitkilerde gen aktarımından amaçlanan belli başlı “kazanımları” şöyle sıralamaktadır:

Küf mantarlarına karşı direncin artması.

Besin değerinde artış sağlama.

Aroma, tat ve şekilde değişiklik yaratma.

Raf ömrünü uzatma.

Hastalıklara karşı dirençli olma.

Haşerelere karşı korunur hale gelme.

Daha az sulama ile daha çok ürün elde edilmesi.

İklimsel değişikliklere karşı dayanıklılığın artması


Yine aynı yazısında Dr. Uzunören, GDO'lu tohumlarla yapılan tarımın ve elde edilen ürünlerin çevre ve insan sağlığı açısından muhtemelen ne gibi “sakıncaları” olabileceğini de anlatmaktadır.

Akla gelen sakıncaların henüz hiç biri ortaya “çıkmamıştır”. Bunun bir sebebi de ilk uygulamadan bu yana henüz yeterince vakit “geçmemiş” olmasıdır. Yani “uzun vadeli” tehlikelerin var veya yok olduğu henüz “ispatlanmamıştır”. Buna karşılık, yukarıda sayılan faydalarının hepsi “gerçekleşmiştir”.

2007 yılında transgenetik (yani GDO) bitkileri üreten ülke sayısı sadece bir iken, bugün (2009 da) toplam yirmibeş ülkede bunlar yetiştirilmektedir. 

Gıda üretimi “nüfustan hızlı” artmıştır tarımda mekanizasyon, yapay gübre, zirai mücadele ilaçları, tohum ıslâhı gibi teknolojik gelişmeler bu üretimi sağlamıştır...

Kaynak: ikt. uzm. ege cansen 16.12.2009 hurriyet