18 Şubat 2015 Çarşamba

BATI ETKİSİNDE TÜRK EDEBİYATI

İslâm dini tesiri altında gelişen Türk edebiyatı, çeşitli lehçelerle, çok geniş bir coğrafya sahası içinde zengin eserler vermiştir. Yüzyıllarca süren İslâm dini tesiri, Türk dilini de, edebiyatını da bir hayli değiştirmiştir. Yavaş yavaş taklitçi bir edebiyat haline düşen ve İslâm edebiyatları çerçevesinde düşünülür hale gelen Türkçe eserlerin 18. yy dan başlayarak toplumumuzda Batı medeniyeti tesiri arttıkça kendini bulmaya başladığını görüyoruz. Ancak bu Batılılaşma hareketi, bütün Türk dili lehçelerinde ve edebiyatlarında değil; Anadolu’da yaşayan Osmanlı Türkleri’nin edebi eserlerinde kendini hissettirmiştir...

TÜRK EDEBİYATINDA GÖRÜLEN YENİ YAZI TÜRLERİ

Tanzimat ilânıyla, o devirde edebiyatımızda yeni yazı türleri ortaya çıkmıştır. Makale, tiyatro, roman, küçük hikâye, siyasi hiciv, hatıra ve benzeri türlerde eserler verilmeye başlanmıştır. Bu devirde yetişen ve yenilik taraflısı olan sanatçılar, edebiyatı, birtakım fikirleri topluma aşılamak için bir araç olarak görmüşlerdir. Çoğunlukla Fransız yazarlarının etkisi altında kalarak, Batı dünyasında çok eskimiş, ama bizim için yeni olan düşünceleri yazılarına aktarmışlardır.

Tanzimat devri yazarlarının şiirle olsun, makale ve öteki edebiyat türleriyle olsun savundukları fikirler şöyle özetlenebilir: 

“İnsanlar hür doğar ve hür yaşarlar”,
“Kanunların kısıtladığından başka suretle bu hürriyetleri ellerinden hiçbir kuvvet alamaz”.
“Hürriyetleri kazanmak yolunda ölünceye kadar savaşmak şarttır”. “Osmanlı tebaası olan herkes kanun karşısında eşit haklara sahiptir”. “Memleketin kurtuluşu için halkı ezmemek lâzımdır”.
“Eşit ve adil bir vergi sistemi tatbik edilmelidir”.
“Askerlik süresi sınırlandırılmalıdır”.
“Halk yaşadığı çağın ve toplumun bilincine ermelidir”.
“Halkı uyarmak aydınların görevidir”.

EDEBİYATA YENİLİK GETİREN SANATÇILAR

Tanzimat edebiyatında yenilik taraflısı olarak tanınmış ve çeşitli türlerde yenilik yapmış sanatçılar olarak tanınan isimler şunlardır :

Şinasi, Ziya Paşa, Namık Kemal, Recaizade Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit, Sami Paşazade Sezai, Ahmet Vefik Paşa.

Bunların dışında, o devir sanatçılarından, kendileri doğrudan doğruya yenilik getirmedikleri halde, yeni edebiyatı benimseyen ya da tercüme alanında büyük hizmetleri olan yazarlar yetişmiştir. Bunlar :

Muallim Naci, Ahmet Mithat, Ahmet Cevdet Paşa, Ali Bey, Nabizade Nazım, Mizancı Murat Bey.