11 Şubat 2015 Çarşamba

VOLEYBOL, KURAL VE TANIMLAR

1895  de Amerika’nın Massachusetts Eyaleti’nde salon sporu olarak oynanmaya başladı ve sonra diğer eyaletlere de yayıldı. 1913 de Filipinler’de düzenlenen Uzakdoğu Asya Oyunlarında spor dalı olarak yer aldı. 2. Dünya savaşı zamanında Amerikalı askerler tarafından Avrupa’ya geçti. Federasyon Merkezi İsviçre, Lozan ‘dadır.

Voleybol, 1964 Tokyo Olimpiyatları’nda, bay ve bayanlarda ilk kez bir spor branşı olarak yer almıştır. Türkiye’de ilk voleybol takımı 1927 de Fenerbahçe Kulübü tarafından kuruldu.

SAHA, HAKEM, TOP

Voleybol 18 x 9 metrelik sahada oynanır. File, 1 metre genişlikte 9,5 metre uzunluktadır. File, oyun sahasını tam ortadan ikiye böler. Resmi müsabakalarda filenin yüksekliği erkeklerde 2,34 metre, bayanlarda 2,24 metredir. File yüksekliği gençler vs gibi oyunlarda, ayarlanabilir.

Top esnek deriden yapılır. Çevresi 65-67 cm, ağırlığı 260-280 gramdır.

Takımlar 6 şar kişiden oluşur. Her sette, takımlara maksimum 6 oyuncu değiştirme hakkı verilir. Aynı anda bir veya birden fazla oyuncu değiştirilebilir.

Başlangıç dizilişinde yer alan oyuncu, her sette yalnız bir kez oyundan çıkıp tekrar girebilir. Oyuncu tekrar oyuna diziliş pozisyonundaki yerine girebilir.

Hakemler; başhakem, yardımcı hakem, kayıt hakemi, dört veya iki çizgi hakemleridir. Maçta, baş veya yardımcı hakem düdük çalabilir. Oyun başlatan servis atış düdüğünü başhakem çalar.

Milletlerarası resmi müsabakalarda dört çizgi hakemi de görev alır. Bunlar topun “dahil-hariç” olup olmadığını ve servis atan oyuncunun ayak hatalarını işaret eder. Hatanın türünü bayrak işaretleriyle gösterir.

Oyuncu formaları 1 den 18 e kadar numaralıdır.

SETLER

Voleybol, resmi oyunlarda 5 set üzerinden oynanır. 3 set alan kazanır. 2-2 olursa, top kazanan sayı sistemiyle (rally-point) bir netice seti daha oynanır.

Bir seti en az 2 sayı farkla ilk önce 15  sayı alan takım kazanır. Sayılarda 24-24 eşitlik olursa, iki sayı farka ulaşana kadar oyun sürer.

Bir sette sayı sınırı 27 dir. Sayılar 26-26 olursa 27. sayıyı alan kazanır.

Oyun 5. sete kadar uzarsa son set “tie-break” sistemiyle oynanır. Sette her hata rakibe sayı kazandırır. Servisi kimin attığına bakılmaz. Servis atan takımın başarılı olması, o takıma hem sayı kazandırır, hem de servis avantajını sürdürmesini sağlar. Bu sette 27 sayı limiti uygulanmaz. Maç bitimi için mutlaka 2 sayı fark gerekir.

Normalde her setten sonra alan değiştirilirken 5. sette takımlardan biri 8 sayı alınca alan değiştirilir. Set araları 3 dakikadır. Başlangıç pozisyonları, alan değiştikten sonra cetvele kaydedilir.

TAKIM DİZİLİŞİ

6 şar oyuncudan üçü ön bölgede diğer üçü arka bölgede yer alır. Her setin başlamasından evvel koç, kendi takımının dizilişini “pozisyon kâğıdı”nda göstererek kâğıdı hakeme verir. Bir daha pozisyon değişimi yapılamaz.

Servis : Oyun başlatan atış ve sayı almanın en kestirme yoludur. Alttan ve üstten atılabilir.

Dönme : Servis karşılayan takım, servis atma hakkını kazandığı zaman, bu takımın oyuncuları, saat yönünde bir pozisyon dönerler. Ön bölgenin sağındaki oyuncu, arka bölgedeki sağ konuma geçer ve servis atar.

Dahil Top : Sınır çizgisi ve alan içi “dahil”dir. Sınır çizgileri 5 cm kalınlıktadır.

Hariç Top : Sınır çizgilerinin tamamen dışıdır.

TOPLA OYNAMA

Bir takım, topu rakip alana göndermek için en çok 3 kez vurma hakkına sahiptir. Bir oyuncu, ard arda 2 kez topa vuramaz.
2 veya 3 oyuncu, topa aynı anda dokunabilirler. 2 oyuncu dokunduysa 2 vuruş, 3 oyuncu dokunduysa 3 vuruş yapılmış sayılır...

Bir oyuncu topa ulaşmak için, arkadaşlarının veya herhangi cismin desteğini alamaz. Topa vücudunun herhangi kısmıyla dokunabilir. Topa net vurulur (itme, tutma, taşıma, kaldırma olmaz)

Servis ve blok hariç, topu rakibe yönelten bütün vuruşlar hücum vuruşu olarak değerlendirilir.

HATALAR

Hata yapan takımın rakibi topu kazanır. Takım, aynı anda 2 veya daha çok hata yaparsa “çift hata” olarak değerlendirilir ve rakibi servis atışını tekrarlar.

Topla oynarken; dört vuruş hatası, yardımlı vuruş hatası, tutulmuş top hatası ve çift vuruş hatası gibi hatalar yapılır.

Topun el dışında, vücudun herhangi bir yerine teması da vuruş sayılır.

Fileye temas, topla oynama hareketi ön bölgedeyken hata kabul edilir.

SERVİS HATALARI

Servis atacak oyuncu, servis sırasını ihlâl ederse, kurallara uygun servis atmazsa, servis teşebbüsü kuralına uymazsa hata olur.

Top, servis kullanan takımın oyuncularından birine değerse, fileye değerse, fileye takılırsa, oyun alanı dışına çıkarsa hata olur.

Servis atan oyuncu tarafından topa vurulduğu anda, oyuncuları kendi düzgün pozisyonlarında olmayan takım hata yapar.

Servis, saat yönü dönme sırasına göre atılmazsa yine hata olur.

TANIMLAR

Blok : Fileye yakın oyuncuların, karşıdan gelen topu durdurmak için, filenin üstüne yükselmeleridir.

Blok teşebbüsü : Topa dokunmadan bloklama yapmak.

Manşet : Rakipten gelen topun karşılanmasında ve pasöre iletilmesinde kullanılır.

Mola : Yarım dakika sürer. Oyuncular, saha dışında antrenörlerin bulunduğu yere gitmek mecburiyetindedir.

Smaç : En etkili hücum silâhıdır. Sahanın her yerinden vurulabilir...