2 Şubat 2015 Pazartesi

LOĞUSALIK DÖNEMİ NASIL GEÇİRİLMELİ

Doğumdan sonraki 30-40 günlük zaman dilimi loğusalık dönemidir. Âdetin tekrar başlamasıyla sona erer. Gebelikle beraber değişen tüm iç salgı ve metabolizma işlevleri, dölyatağı başta olmak üzere cinsel organlar eski haline döner. İç salgı bezleri, yeni bir denge oluşturmaya çalışır. Bazı hormonların salgılanmaları durur. Sütü başlatan hormon salgılanır.

Doğum sonrası 1 hafta hekimin kontrolünde geçer. Annenin günde iki kez ateşi ve nabzı kontrol edilmelidir. Normal ateş 36,5  derece, nabız da dakikada 72 dir. Bazı günler ateş 37 derece olabilir. Bu, sütün memelere ani olarak toplanmasından da kaynaklanabilir.

Loğusanın yatak çarşafları ve çamaşırları sık değiştirilmelidir. Steril tuvalet bezleri de akıntının şiddetine göre değiştirilir. Loğusa ellerini kirli çamaşırlara sürmemelidir. Yanlışlıkla sürmüşse, ellerini sabunla yıkamalıdır. Aksi halde akıntıdaki mikroplar meme başlarına bulaşıp, süt bezlerinde ağır iltihaplar yapabilir.

İdrarda güçlük çekilmesi ilk günlerde olabilir. Hatta 2-3 gün büyük abdestte de biraz zorluk olabilir. İlk birkaç gün sulu gıdalar alarak kabızlıktan kaçınmalıdır.

Günde 3-4 bardak süt içmek, veya yoğurt yemek bir o kadar da ev yapımı meyva suyu içmek sütün miktarını artırır ve vitamince zenginleştirir. Hamurlu gıdalar sütü artırmaz, fakat anneyi şişmanlatır.

LOĞUSALIK ATEŞİ

Doğumdan ilk 48 saat içinde başlayan ateş çok defa tehlikelidir. Genel durumu da epey sarsabilir. Buna loğusalık ateşi denir. Doğum sonrası enfeksiyon bulaşması neticesinde ortaya çıkar. Doktor kontrolünde gerekli antibiyotikler alınarak tehlike atlatılabilir. Loğusalığın herhangi bir gününde ateş yükselmesi başlarsa, hiç beklemeden hekime müracaat etmelidir.

DAMAR TIKANMASI

Damarların tıkanmasını engellemek için, yatıyorken bacakların mümkün olduğunca yüksekte tutulması gerekir. Hemen harekete başlanmalı ikinci günden itibaren ayağa kalkıp ağır ağır gezinmelidir. Sezaryen yapılmış, dikişleri mevcut annelerin de erkenden hareketlerinde mahzur yoktur. Su içimi ve sulu gıdaların miktarını da artırmalıdır.

EGZERSİZ

Kadının, yatağında kıpırdamadan yatmasının faydasız olduğu anlaşılmıştır.  Doğumdan 1-2 gün sonra idman yapmakta fayda vardır. Yatılan yerde kol ve bacakları indirip kaldırmak, derin soluk alıp vermek, dizleri hafif kırıp, ayaklardan destek alarak kalçayı kaldırıp indirmek gibi... Artık 10 uncu günden itibaren anne, iyi hissediyorsa;  kendini ayarlamak suretiyle hafif işlere başlayabilir...

Kaynak : Çocuk hast. uzm. ihsan doğramacı, annenin kitabı 1952 -  medicana, ana yayınc.1993 c.12