15 Şubat 2015 Pazar

İLK ÜÇ AYDA BEBEĞİN DURUMU

Birinci çocuklarında bazı anneler, bebeklerini incitmekten korkarlar. Onu nasıl tutarsam zarar vermem diye endişe duyarlar. Tutarken bebeğin başı geriye,öne yana düşse, bundan zarar görmez. Yeni doğanı yüzüstü yatırsanız nefessiz kalmaz. O başını sağa sola çevirmek suretiyle soluma ihtiyacını yine karşılar.

Bebek doğumdan itibaren koku ve taddan anlar. Emdiği sütün şekerinde azalma olsa farkeder. Herşey hakkında bilgi edinmeye, cisimleri ağzına alıp tadlarına bakmakla başlarlar.

Yeni doğan parlak ışıktan rahatsız olur. Bir aylıkken ışıltılı cisimleri gözüyle takibeder. Üç aylık olunca yanındaki eşyaları tanımaya başlar.

İlk 1,5 ayda ağlarken gözleri yaşarmaz. Doğduğundan itibaren sağırlık problemi yoksa, sesleri duymaya başlar. Aşırı ses ve gürültüden rahatsız olur.

Çocuk iki aylık olduğunda ilk gülücüklerini yapmaya başlar. Onunla konuşmanız, şakalaşmanız ziyadesiyle memnun edecektir.

KAKA VE İDRAR

Yeni doğanın kaka rengi ilk 2-3 gün koyu yeşilimsi-siyahtır. Bu özel evsaftaki kakaya uzmanlar “mekoniyum” derler. İlerleyen günlerde kaka rengi kahverengi ve sarıya döner. Bebek, doğmasının üzerinden 2 gün geçmesine rağmen henüz kaka yapmamışsa uzmana haber vermek gerekir. Doğuştan gelen bir bağırsak tıkanıklığı olup olmadığına bakılacaktır. Ekseriyetle çıkış yerinde, kurumuş dışkıdan sert bir tıpa oluşur. Hemşire, koltukaltı termometresini anüse iterek tıpayı deler ve bağırsağı boşaltır. Kıvranan, sancılanan bebek bir anda rahatlar.  

Bebek ilk haftalarda günde bir veya birden fazla kaka yapabilir. Bazan, her emzirmeden sonra da yapabilir. İki veya üç aylık olduktan sonra eskiye nazaran daha az kaka yapar.  1-3 gün araya kadar seyrekleşebilir. Bu seyreklik anneyi endişelendirebilir. Memeyle beslenen bebek 2-3 günde bir kaka yapsa da sert çıkmaz.

Bebek inek sütüyle besleniyorsa daha sık kaka yapar. ilk günler, günde 1-4 kez çıkabilir. İnek sütü alan bebeğin dışkısı çoğu zaman hamurumsu, çok açık sarı renkte ve kokuludur. Dışkıda peynirimsi topaklar da bulunabilir. Bebek rahatsız değilse bütün bunların önemi yoktur.

Bebeğin kakası bazı hastalıkların göstergesi olabilir. Dışkı sertse bu durum iştahı kesip bağırsakları tembelleştirebilir. Dışkı sık olarak sulu ve yeşil çıkıyorsa ishâle işarettir. Kaka değişimleri konusunda uzmanla istişare yapmak faydalı olur.

Bebekler doğduktan itibaren idrar yapmaya başlar. İdrarda gecikmeler ya da idrar etmede zorluk ve hatta ağlama görürseniz yine uzmana haber vermeniz gerekecektir. İdrar yollarında darlık olabilir.

Bebeği doktora muayeneye götürmeden evvel, izlenimlerinizi ve şüphelendiğiniz durumları önceden not edip uzmana açıklamanız faydalı olur...

Kaynak: çocuk has. uzm. ihsan doğramacı, annenin kitabı 1952