26 Mayıs 2015 Salı

ATATÜRK İLE DÜELLO İSTEDİ

Ahmet Rüstem (Alferd) Bey, Milli Mücadeleye katılmak üzere Ankara’ya gelmiş ve bir ara Dışişleri Bakanlığı’na vekillik de yapmıştı.

Bir gece Genel Kurmay’da Atatürk’ün sofrasında, Bakanlar ve bazı Milletvekilleri ile komutanlar bulunuyordu. Sofrada bulunan Ahmet Rüstem Bey, “yemek bitti zannıyla” sigara yaktı. Halbuki yemek sonunda tatlı vardı. Bu sebepten olsa gerek Atatürk :

“Sigara için acele etmeyelim” dedi

Bunun üzerine Ahmet Rüstem Bey sigarasını söndürdü ve yemekten sonra da odasına çekildi. Bir müddet sonra, bir subayla Atatürk’e mektup gönderdi. Mektubunda, “Herkesin içinde ‘sigara için acele etmeyelim’ demekle, sigarayı söndürmeye zorladığından dolayı onurunun kırıldığını” öne sürüyor ve  “Atatürk’ün bu hareketine tahammül edemiyeceğinden dolayı, kendisini düelloya davet” ediyordu. “Şu sıralar Atatürk’ün Milli Mücadele işinin başında olması sebebiyle, düelloyu bu işin sonuna bırakabileceğini” de yazmıştı.


Atatürk mektubu yaver Muzaffer Kılıç Bey’e verdi :

“Kendisine git, ne amaçla ‘acele etmeyelim’ dediğimi söyle ve düello için de hazır olduğumu, isterse şimdi hesaplaşabileceğimi ilet” dedi...

Bir süre sonra Ahmet Rüstem Bey, gelerek Atatürk’ten özür diledi ve sorun bitmiş oldu...

Sonradan öğrendik ki; Ahmet Rüstem Bey Osmanlı Devletinde elçi iken bir toplantıda bir Yunan Diplomatı’nın Türklük aleyhine sarfettiği sözler için onu düelloya davet etmiş ve ağır yaralamış, bu zat sonradan ölmüş, kendisi de yaralanmıştı. Boynunda görülen yara izi o düellodan kalan bir anı imiş.

Görülüyor ve anlaşılıyor ki; Ahmet Rüstem Bey, düello davetini “şaka olsun” diye yapmamıştı...

                                                                                            Kâzım Özalp (*)

(*) (1880-1968)  General, Milletvekili, Meclis Başkanı

Kaynak: atatürk’ten anılar, kemal arıburnu, işbank kült.yay.1976 s.375,376