9 Mayıs 2015 Cumartesi

YAĞLI ENJEKSİYON DAMARA YAPILMAZ

İlâçların deri, adale ve damar yolu ile verilmesine ve bunun için iğne ile enjektör gibi aletlerin kullanılmasına "enjeksiyon" denilir. 

Ağız yoluyla ilâç alamayan kişilerde veya âcil tedavi gerektiren hallerde veya ağız yoluyla verilecek ilâçların bozulması hallerinde tedavi için enjeksiyonlar tercih edilir.

Aşılar ve çok az miktarda suda eriyen ilâçlar deri altına, çok miktardaki ilâçlar ve yağlı ilâçlar adaleye, suda eriyen ve âcil kullanılması icabeden ilâçlar da damara enjekte edilirler. Yağlı ilâçların damara yapılması çok tehlikelidir.


Enjeksiyonlarda dikkat edilecek nokta, dezenfeksiyon ve sterilizasyondur. Eczanelerde tek kullanımlık enjektörler mevcuttur. Dikkat edilecek nokta enjektör markasının "Sağlık Bakanlığı" tarafından onaylı olması şartıdır. İçine çekilen ilâç, enjektörün plastik maddesiyle temas ettiğinde onu çözerek zehirleyici başka bir maddeye dönüşmemesi lâzımdır. 

Enjeksiyon yapılacak yer önce tentürdiyot, sonra yüzde 70 lik alkolle temizlenir ve enjeksiyon yapılır. Adale iğnelerinde enjeksiyonlar daima derine yapılmalıdır. Damar içi enjeksiyonlarda da havanın olmamasına dikkat edilmelidir.